
Η έρευνα WunderKIND Ads διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ψηφιακά ενεργών πελατών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, έως και το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι διαφημιζόμενοι δεν σέβονται την ψηφιακή τους εμπειρία και ένα άλλο 95% δήλωσε ότι η αντίληψή τους για το περιεχόμενο διακόπτεται από διαφημίσεις. Εννέα στους δέκα (92%) αγοραστές αισθάνονται ότι οι διαφημίσεις γίνονται όλο και πιο παρεμβατικές και έως και το 91% των αγοραστών δεν αγοράζουν καν από ένα εμπορικό σήμα του οποίου τις διαφημίσεις βρίσκουν να αποσπούν την προσοχή.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Wunderkind θα ήταν πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν με μια διαφήμιση εάν είχαν αποδεσμευτεί εντελώς από το περιεχόμενο. Το 60%, ωστόσο, θα προτιμούσε να βλέπει διαφημίσεις μόνο αφού ολοκληρώσει την αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο στον ιστότοπο.
Ο αποκλεισμός διαφημίσεων είναι το νέο πρότυπο;
Η επόμενη μελέτη της Bulbshare επικεντρώθηκε στη γενιά Z. Αναφέρει ότι η παρεμβατική διαφήμιση αναγκάζει το 99% των καταναλωτών σε αυτό το δημογραφικό να παραλείπουν συχνά διαφημίσεις, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των αγοραστών στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων για να αποφύγουν εντελώς τις διαδικτυακές διαφημίσεις.
Δεν πρόκειται μόνο για μια φτωχότερη εμπειρία πελάτη. Οι καταναλωτές είναι τόσο ενοχλημένοι που διακόπτουν την αναζήτηση και την αγορά τους. Προκαλούν επίσης χαμηλότερα ποσοστά αφοσίωσης και μετατροπών, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων και μειώνοντας σημαντικά την απόδοση επένδυσης μάρκετινγκ και την απόδοση διαφημιστικής δαπάνης.
Η έρευνα ρίχνει επίσης φως στους εμπόρους
Ο Wunderkind εξέτασε επίσης στελέχη μάρκετινγκ. Διεξήγαγαν την έρευνα με δείγμα εκατό ΚΟΑ το 2023. Σύμφωνα με την έκθεση, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ψηφιακή διαφήμιση δεν αυξάνει την αφοσίωση στο εμπορικό σήμα και το 44% δήλωσε ότι η διαδικτυακή τους διαφήμιση δεν οδηγεί σε αρκετές πωλήσεις. Η Amy Pearce, επικεφαλής διαφήμισης της Wunderkind International, συνόψισε:
«Η διαφήμιση συχνά γίνεται αντιληπτή με αρνητικό τρόπο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν οι διαφημίσεις εμφανίζονται την κατάλληλη στιγμή, στον σωστό χρήστη, με τον σωστό – και συχνά πιο οργανικό – τρόπο, οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι και πρόθυμοι να συμμετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο. Ακριβώς όπως οι λιανοπωλητές και τα εμπορικά σήματα επικεντρώνονται στην εξατομίκευση της εμπειρίας αγορών, τα εμπορικά σήματα πρέπει να εξετάσουν πώς και πότε η διαφήμιση εξυπηρετείται καλύτερα στους καταναλωτές, προκειμένου να δημιουργήσουν διαφημιστικές εμπειρίες με επίκεντρο τον χρήστη που οδηγούν σε αφοσίωση και μετατροπές που δημιουργούν απόδοση επένδυσης (ROI)».