Η διατήρηση των εργαζομένων και το γενικό επίπεδο ικανοποίησής τους έχουν αποδειχθεί ότι εξαρτώνται βασικά από σκόπιμη προσπάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι χωρίς σκόπιμη προσπάθεια είναι λιγότερο πιθανό να εξακολουθούν να απασχολούνται από την επιχείρησή τους. Μόνο το 30% των ατόμων χωρίς σκόπιμη απασχόληση δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να είναι στην εταιρεία τους σε 12 μήνες, από 36% το 2022 και 53% το 2021.
Οι ειδικοί σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διαφορετικές δημογραφικές ομάδες και γενιές κατανοούν τους στόχους διαφορετικά:
- Οι εργαζόμενοι της γενιάς Ζ απαιτούν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις τους να έχουν σαφή στόχο και να ωφελούν την κοινωνία.
- Μεγαλύτερη σημασία στη δουλειά τους έχουν οι προσωπικοί στόχοι και το νόημα που προσφέρουν οι παλαιότερες γενιές.
- Για τη διατήρηση, οι ισπανόφωνοι υπάλληλοι, η Gen Z, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι και άλλοι εκτιμούν πολύ την ουσιαστική εργασία.
Είναι συναρπαστικό ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι βλέπουν την σκόπιμη προσπάθεια με κάπως διαφορετικούς τρόπους. Αν και το 84% των εταιρειών πιστεύουν ότι τα μέλη του προσωπικού τους είναι ικανοποιημένα με τη σκόπιμη εργασία που κάνουν, μόνο το 71% των εργαζομένων αισθάνονται ότι βρίσκουν μεγάλο νόημα στη δουλειά τους.
Τα τμήματα HR πρέπει να γνωρίζουν ότι ο στόχος μπορεί να είναι προσωπικός καθώς και οργανωτικός. Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι θέλουν να ευθυγραμμιστούν με γενικότερους εταιρικούς στόχους, άλλοι οδηγούνται από την υποστήριξη των οικογενειών τους ή από την επαγγελματική βελτίωση.
Όσον αφορά τους στόχους, διάφορες ομάδες αντιλαμβάνονται ποικίλη συνάφεια:
- Όταν αποφασίζουν αν θα διατηρήσουν την τρέχουσα απασχόλησή τους ή θα ξεκινήσουν μια νέα, σχεδόν έξι στους δέκα εργαζόμενους (58%), δηλώνουν ότι η σκόπιμη εργασία είναι «απαραίτητη».
- Ιδιαίτερα οι μαύροι εργαζόμενοι (62%), οι Boomers (63%) και οι γυναίκες (61%) είχαν σημαντικά υψηλότερους αριθμούς.
- Συγκριτικά με μόλις το 43% όλων των εργαζομένων, το 50% των εργαζομένων της γενιάς Z αισθάνονται σαφή σκοπό και θετική επιρροή στην κοινότητα είναι «απαραίτητα» οφέλη όταν σκέφτονται μια νέα απασχόληση.
Μόνο το 34% των εταιρειών, ωστόσο, δήλωσαν ότι θέλουν να παρέχουν σκόπιμη εργασία ως μέσο πρόσληψης ή διατήρησης ταλέντων στο μέλλον, υπονοώντας μια πιθανή απόκλιση μεταξύ των φιλοδοξιών των εργαζομένων και των εταιρικών σχεδίων.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, οι ειδικοί HR είναι μάλλον σημαντικοί για να εμπνεύσουν σκόπιμη εργασία. Μέσω της αντιμετώπισης αυτού του στοιχείου, οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν την ικανοποίηση, την αφοσίωση και τη γενική ευημερία των εργαζομένων, βελτιώνοντας έτσι το αποτέλεσμα της διαχείρισης ταλέντων. Η έμφαση στη σκόπιμη εργασία καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς θα βοηθήσει στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας του σήμερα.