28 λεπτά για ανάγνωση

Κατανόηση της επεξεργασίας πληρωμών: Η ραχοκοκαλιά των ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών

Όταν οι πελάτες κάνουν κλικ στο κουμπί "Αγορά τώρα" σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, σπάνια σκέφτονται τι συμβαίνει στο κλάσμα του δευτερολέπτου πριν εμφανιστεί η επιβεβαίωση της παραγγελίας τους. Ωστόσο, ως ειδικός πληρωμών που έχει βοηθήσει αμέτρητους εμπόρους να επεκταθούν σε διαφορετικές αγορές, γνωρίζω ότι η επεξεργασία πληρωμών είναι η ραχοκοκαλιά κάθε ασφαλούς διαδικτυακής συναλλαγής. Μια ομαλή ροή πληρωμών όχι μόνο προστατεύει από απάτες και σφάλματα, αλλά χτίζει επίσης την εμπιστοσύνη των πελατών και ενισχύει τα ποσοστά μετατροπών. Σε αυτό το άρθρο, θα απομυθοποιήσουμε τη διαδικασία πληρωμής από την αρχή μέχρι το τέλος, θα την παρουσιάσουμε με ένα πραγματικό παράδειγμα πληρωμής με κάρτα και θα διερευνήσουμε πώς οι ασφαλείς εμπειρίες πληρωμής και οι τοπικές προτιμήσεις πληρωμής είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των εμπόρων. Θα εμβαθύνουμε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έμποροι στη διαχείριση πληρωμών και στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και οι καινοτομίες fintech αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο πληρωμών, ειδικά στην κατακερματισμένη αγορά της Ευρώπης.

Dimitar Dimitrov
Dimitar Dimitrov
CEO, Wincompany.io | Socialscore.io
Αυτό το άρθρο μεταφράστηκε για εσάς από την τεχνητή νοημοσύνη
Κατανόηση της επεξεργασίας πληρωμών: Η ραχοκοκαλιά των ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών
Πηγή: Depositphotos

Στάδια ασφαλούς ηλεκτρονικής συναλλαγής πληρωμής

Κάθε ηλεκτρονική πληρωμή περιλαμβάνει μια σειρά σταδίων που λειτουργούν πίσω από τα παρασκήνια. Κάθε βήμα είναι κρίσιμο για να διασφαλιστεί ότι η συναλλαγή είναι ασφαλής, εξουσιοδοτημένη και ολοκληρώθηκε σωστά. Ας αναλύσουμε τα βασικά στάδια συναλλαγής πληρωμής ένα προς ένα:

➡️ Αίτηση πληρωμής

Αυτή είναι η στιγμή που ο πελάτης ξεκινά μια πληρωμή. Για παράδειγμα, κάνοντας κλικ στο κουμπί “Πληρωμή” σε μια σελίδα ολοκλήρωσης αγοράς αποστέλλεται ένα αίτημα από τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου για να ξεκινήσει η συναλλαγή. Σε αυτό το στάδιο, τα στοιχεία της παραγγελίας (ποσό, νόμισμα, αναγνωριστικό εμπόρου κ.λπ.) ομαδοποιούνται και προετοιμάζονται για επεξεργασία πληρωμών. Είναι σημαντικό αυτό το αίτημα να είναι σωστά μορφοποιημένο και να μεταδίδεται με ασφάλεια—τυχόν σφάλματα εδώ μπορούν να σταματήσουν την αγορά ή να εκθέσουν ευαίσθητα δεδομένα. Τα μέτρα ασφαλείας (όπως η κρυπτογράφηση) ενεργοποιούνται αμέσως στο στάδιο του αιτήματος, διασφαλίζοντας ότι τα στοιχεία πληρωμής του πελάτη προστατεύονται από την αρχή.

➡️ Μεταφορά δεδομένων

Μόλις ξεκινήσει το αίτημα, τα στοιχεία πληρωμής μεταφέρονται μέσω της πύλης πληρωμής ή του επεξεργαστή στα σχετικά χρηματοπιστωτικά δίκτυα. Σκεφτείτε το ως ψηφιακή μεταφορά των στοιχείων πληρωμής σας. Τα δεδομένα (αριθμός κάρτας, ποσό συναλλαγής κ.λπ.) ταξιδεύουν από τον ιστότοπο του εμπόρου στον επεξεργαστή πληρωμών και συχνά σε δίκτυα καρτών (όπως Visa / Mastercard) και τράπεζες. Τα πρωτόκολλα ασφαλούς μεταφοράς και η κρυπτογράφηση είναι ζωτικής σημασίας εδώ για την πρόληψη της υποκλοπής. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για την ταχύτητα και την ασφάλεια – μια γρήγορη, κρυπτογραφημένη μεταφορά διασφαλίζει ότι η συναλλαγή μπορεί να προχωρήσει χωρίς να εκθέσει δεδομένα σε χάκερ ή περιττές καθυστερήσεις.

➡️ Εξουσιοδότηση πληρωμής

Η εξουσιοδότηση είναι το βήμα όπου η τράπεζα του πελάτη (ο εκδότης της κάρτας, στις συναλλαγές με κάρτα) ελέγχει το αίτημα και αποφασίζει εάν η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο εκδότης επαληθεύει ότι η κάρτα είναι έγκυρη, ότι ο λογαριασμός διαθέτει επαρκή κεφάλαια ή πίστωση και ότι τίποτα σχετικά με τη συναλλαγή δεν ενεργοποιεί κόκκινη σημαία. Εάν όλα ελεγχθούν, ο εκδότης εγκρίνει (εξουσιοδοτεί) τη συναλλαγή και δεσμεύει το ποσό στον λογαριασμό του πελάτη. Η εξουσιοδότηση είναι ζωτικής σημασίας επειδή είναι η τράπεζα που ουσιαστικά λέει: «Τα κεφάλαια υπάρχουν και έχουν δεσμευτεί για αυτήν την αγορά». Μια απορριφθείσα εξουσιοδότηση (λόγω ανεπαρκών κεφαλαίων ή υποψίας απάτης) θα σταματήσει τη συναλλαγή στα ίχνη της, προστατεύοντας τον έμπορο από πιθανή μη πληρωμή και τον πελάτη από πιθανή κατάχρηση.

➡️ Επιλογή τρόπου πληρωμής

Πριν ή κατά τη διάρκεια του αιτήματος πληρωμής, το στάδιο επιλογής πραγματοποιείται στο τέλος του πελάτη – εδώ ο πελάτης επιλέγει τον τρόπο πληρωμής του. Μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα στη διεπαφή χρήστη (για παράδειγμα, επιλογή μεταξύ πιστωτικής κάρτας, ψηφιακού πορτοφολιού ή τραπεζικής μεταφοράς στο ταμείο). Αυτό το στάδιο αξίζει να σημειωθεί στη συνολική διαδικασία: η επιλογή του χρήστη καθορίζει τι είδους ροή εργασίας πληρωμής ακολουθεί. Εάν ένας πελάτης επιλέξει πιστωτική κάρτα, η διαδικασία θα περιλαμβάνει δίκτυα καρτών και τραπεζική εξουσιοδότηση. Εάν επιλέξουν άμεση τραπεζική μεταφορά ή ηλεκτρονικό πορτοφόλι, η διαδρομή ενδέχεται να διαφέρει. Η διασφάλιση ότι το βήμα επιλογής πληρωμής είναι σαφές και φιλικό προς τον χρήστη είναι το κλειδί για την αποφυγή σφαλμάτων χρήστη. Από την άποψη της ασφάλειας, το βήμα επιλογής συχνά ενεργοποιεί διαφορετικές ασφαλείς ροές (για παράδειγμα, η επιλογή μιας κάρτας μπορεί να ζητήσει από τον ιστότοπο να ζητήσει στοιχεία κάρτας και, στη συνέχεια, να καλέσει ελέγχους ασφαλείας όπως CVV και ίσως έλεγχο ταυτότητας 3D Secure).

➡️ Αναγνώριση

Σε αυτό το πλαίσιο, ταυτοποίηση σημαίνει ταυτοποίηση του λογαριασμού και των στοιχείων του πληρωτή καθώς προχωρά η συναλλαγή. Για μια πληρωμή με κάρτα, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη λήψη των στοιχείων της κάρτας (αριθμός κάρτας, ημερομηνία λήξης και CVV) και την ταυτοποίηση της εκδότριας τράπεζας και του δικτύου καρτών από αυτά τα στοιχεία. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μέτρα αναγνώρισης συσκευής ή πελάτη – για παράδειγμα, εάν η συναλλαγή πραγματοποιείται σε γνωστό λογαριασμό πελάτη ή συσκευή, το σύστημα σημειώνει αυτό. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο επειδή το σύστημα πρέπει να αναγνωρίσει σωστά ποιος πληρώνει και ποιον λογαριασμό να χρεώσει. Η λανθασμένη ταυτότητα (χρέωση λανθασμένου λογαριασμού ή εσφαλμένου αριθμού κάρτας) μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχημένες πληρωμές ή ζητήματα ασφάλειας. Τα σύγχρονα συστήματα πληρωμών χρησιμοποιούν εργαλεία όπως η αναγνώριση BIN (τα πρώτα ψηφία ενός αριθμού κάρτας που προσδιορίζουν την τράπεζα και τον τύπο της κάρτας) και ακόμη και η γεωγραφική τοποθεσία ή το αναγνωριστικό συσκευής για να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία της συναλλαγής έχουν νόημα πριν προχωρήσετε.

➡️ Έλεγχος ταυτότητας

Ο έλεγχος ταυτότητας πληρωμής αφορά την επαλήθευση ότι το άτομο που πραγματοποιεί τη συναλλαγή είναι πράγματι ο νόμιμος κάτοχος του τρόπου πληρωμής. Μετά την αναγνώριση της κάρτας ή του λογαριασμού, το σύστημα ενδέχεται να ζητήσει έλεγχο ταυτότητας. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι η διαδικασία 3D Secure για πληρωμές με κάρτα, όπου ο πελάτης ανακατευθύνεται στη σελίδα ή την εφαρμογή επαλήθευσης της τράπεζάς του για να εισαγάγει έναν κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης ή να χρησιμοποιήσει βιομετρικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Ο έλεγχος ταυτότητας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει απλούστερους ελέγχους, όπως η εισαγωγή κωδικού CVV ή ταχυδρομικού κώδικα χρέωσης για μια κάρτα, τον οποίο η τράπεζα ελέγχει με βάση τα αρχεία της. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το βήμα προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας – είναι ένα σημείο ελέγχου για την πρόληψη της απάτης , διασφαλίζοντας ότι ο πληρωτής είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι. Οι αυστηροί κανόνες ελέγχου ταυτότητας πελάτη (SCA) σε περιοχές όπως η Ευρώπη (σύμφωνα με τους κανονισμούς PSD2) καθιστούν αυτό το βήμα υποχρεωτικό για πολλές ηλεκτρονικές πληρωμές, απαιτώντας έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για τη μείωση της απάτης. Ενώ ο έλεγχος ταυτότητας προσθέτει λίγη τριβή στο ταμείο, αυξάνει δραματικά την ασφάλεια αποκλείοντας τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση των στοιχείων πληρωμής.

➡️ Επιβεβαίωση πληρωμής

Μόλις εγκριθεί η εξουσιοδότηση (και περάσει ο έλεγχος ταυτότητας, εάν απαιτείται), η συναλλαγή μετακινείται στην επιβεβαίωση. Αυτό έχει δύο όψεις

    • Επιβεβαίωση προς τον πελάτη: Ο αγοραστής βλέπει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης ή απόδειξη στον ιστότοπο/εφαρμογή, που υποδεικνύει ότι η πληρωμή του ήταν επιτυχής και η παραγγελία επιβεβαιώθηκε. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα σε δευτερόλεπτα από την έγκριση.
    • Επιβεβαίωση από την πλευρά του εμπόρου: Το σύστημα του εμπόρου λαμβάνει επιβεβαίωση από τον επεξεργαστή πληρωμών ότι η πληρωμή είναι εγκεκριμένη. Σε αυτό το σημείο, ο έμπορος μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια στην εκπλήρωση της παραγγελίας (π.χ. αποστολή των αγαθών ή παροχή της υπηρεσίας) γνωρίζοντας ότι η πληρωμή έχει εξασφαλιστεί (τουλάχιστον εξουσιοδοτηθεί).

➡️ Επιβεβαίωση

Είναι μια κρίσιμη στιγμή εμπειρίας χρήστη – μια σαφής επιβεβαίωση ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών ότι η παραγγελία τους ολοκληρώθηκε. Είναι επίσης ένα σημείο όπου ξεκινά η ασφαλής τήρηση αρχείων: οι λεπτομέρειες της συναλλαγής καταγράφονται σε βάσεις δεδομένων και συστήματα διαχείρισης παραγγελιών. Από την άποψη της ασφάλειας, το βήμα επιβεβαίωσης είναι όπου όλα τα μέρη κλειδώνουν την αναγνώριση της συναλλαγής, δημιουργώντας μια διαδρομή ελέγχου. Επιπλέον, εάν μια συναλλαγή αποτύχει ή απορριφθεί, το σύστημα θα στείλει ένα μήνυμα αποτυχίας και δεν δίνεται επιβεβαίωση – γεγονός που προτρέπει τον χρήστη να δοκιμάσει μια διαφορετική μέθοδο ή σωστές πληροφορίες.

➡️ Έλεγχοι συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις

Καθ ‘όλη τη διαδικασία πληρωμής, και ειδικά μόλις επιβεβαιωθεί μια συναλλαγή, εφαρμόζονται διάφορα νομικά μέτρα και μέτρα συμμόρφωσης . Οι έμποροι και οι επεξεργαστές πληρωμών πρέπει να συμμορφώνονται με τους οικονομικούς κανονισμούς και τα πρότυπα του κλάδου. Για παράδειγμα, τα πρότυπα PCI DSS διέπουν τον τρόπο χειρισμού και αποθήκευσης των δεδομένων της κάρτας, οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων όπως ο GDPR υπαγορεύουν τον τρόπο προστασίας των πληροφοριών των πελατών και οι κανονισμοί κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και Know Your Customer (KYC) ενδέχεται να απαιτούν επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών για ορισμένες συναλλαγές ή όγκους. Αυτό το «νόμιμο» στάδιο δεν είναι μια μεμονωμένη στιγμή, αλλά ένα συνεχές επίπεδο που διασφαλίζει ότι η συναλλαγή συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανόνες. Ένα ασφαλές σύστημα πληρωμών θα κρυπτογραφεί αυτόματα και θα συμβολίζει ευαίσθητα δεδομένα για να συμμορφώνεται με τους νόμους περί απορρήτου, να καταγράφει τη συναλλαγή για οικονομικές αναφορές, να εφαρμόζει τυχόν απαιτούμενους φόρους και να διασφαλίζει ότι όλες οι ενέργειες που λαμβάνονται ευθυγραμμίζονται με τις νομικές υποχρεώσεις στις δικαιοδοσίες του εμπόρου και του πελάτη. Η συμμόρφωση είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την αποφυγή προστίμων, αλλά και για την προστασία της επιχείρησης και των πελατών – μια αποτυχία νομικής συμμόρφωσης (όπως μια παραβίαση δεδομένων από τη μη τήρηση των προτύπων ασφαλείας) μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των πελατών και να επιφέρει βαριές κυρώσεις.

➡️ Έλεγχος απάτης

Παράλληλα με τα βήματα εξουσιοδότησης και ελέγχου ταυτότητας, εκτελούνται συνήθως ισχυροί έλεγχοι απάτης για την ανάλυση της συναλλαγής για τυχόν ενδείξεις ύποπτης δραστηριότητας. Τα συστήματα πληρωμών χρησιμοποιούν συχνά μηχανές ανίχνευσης απάτης που βαθμολογούν ή αξιολογούν τη συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο, ελέγχοντας πράγματα όπως η διεύθυνση IP του πελάτη, η αναντιστοιχία διεύθυνσης αποστολής, οι ασυνήθιστα μεγάλες παραγγελίες ή ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων συναλλαγών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν κάτι φαίνεται απενεργοποιημένο, το σύστημα ενδέχεται να επισημάνει τη συναλλαγή για μη αυτόματο έλεγχο ή ακόμα και να την απορρίψει εντελώς. Ορισμένοι έλεγχοι απάτης πραγματοποιούνται πριν από την εξουσιοδότηση (για να αποφασιστεί εάν θα σταλεί ακόμη και στην τράπεζα) και μερικοί συμβαίνουν αμέσως μετά την εξουσιοδότηση αλλά πριν από την τελική επιβεβαίωση (επιτρέποντας στον έμπορο να ακυρώσει ή να διερευνήσει εάν χρειάζεται). Αυτό το στάδιο πρόληψης της απάτης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών. Προσθέτει ένα δίχτυ ασφαλείας που εντοπίζει τι μπορεί να χάσει μόνο ο έλεγχος ταυτότητας – για παράδειγμα, εάν ένας απατεώνας περάσει με κάποιο τρόπο τον έλεγχο ταυτότητας (ίσως έκλεψε και το OTP), ένα έξυπνο σύστημα απάτης μπορεί να εντοπίσει μια ανωμαλία (όπως η διεύθυνση παράδοσης που βρίσκεται σε περιοχή υψηλού κινδύνου ή ένα αναγνωριστικό συσκευής που έχει συνδεθεί με απάτη στο παρελθόν). Με την ενσωμάτωση του ελέγχου απάτης, οι έμποροι προστατεύονται από αντιστροφές χρεώσεων και απώλειες και οι ειλικρινείς πελάτες προστατεύονται από κατάχρηση των λογαριασμών τους.

➡️ Ασφάλιση/Μετριασμός κινδύνου

Η συμπερίληψη της ασφάλισης στα στάδια πληρωμής αναφέρεται στα μέτρα μετριασμού του κινδύνου και στις εγγυήσεις που προστατεύουν είτε τον έμπορο είτε τον καταναλωτή σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αυτό δεν είναι ένα “ασφαλιστήριο συμβόλαιο” με την παραδοσιακή έννοια, αλλά μάλλον μηχανισμοί όπως η ασφάλιση αντιστροφής χρέωσης, οι μετατοπίσεις ευθύνης απάτης ή η προστασία αγορών. Για παράδειγμα, ορισμένοι τρόποι πληρωμής προσφέρουν προστασία στον αγοραστή (εάν τα αγαθά δεν παραδοθούν, μπορούν να επιστραφούν) και οι έμποροι ενδέχεται να διαθέτουν υπηρεσίες προστασίας αντιστροφής χρέωσης που τους ασφαλίζουν έναντι ορισμένων απωλειών απάτης. Επίσης, πολλές πιστωτικές κάρτες συνοδεύονται από ενσωματωμένη προστασία αγοράς ή εκτεταμένες εγγυήσεις (μια μορφή ασφάλισης για τον αγοραστή). Στη ροή επεξεργασίας πληρωμών, η “ασφάλιση” αφορά τη διαχείριση του κινδύνου. Οι ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές συχνά περιλαμβάνουν συμφωνίες σχετικά με το ποιος φέρει τον κίνδυνο απάτης ή μη πληρωμής. Ένα απλό παράδειγμα: όταν μια συναλλαγή πιστοποιείται με 3D Secure (ο πελάτης εισήγαγε τον κωδικό πρόσβασης ή το OTP του), η ευθύνη για απάτη μετατοπίζεται στην τράπεζα εκδότη, πράγμα που σημαίνει ότι ο έμπορος είναι «ασφαλισμένος» έναντι αυτής της απάτης μέσω της διαδικασίας (η τράπεζα θα την καλύψει εάν αργότερα αποδειχθεί μη εξουσιοδοτημένη). Ορισμένοι προηγμένοι πάροχοι πληρωμών προσφέρουν εγγυημένη πληρωμή ή αποζημίωση απάτης έναντι αμοιβής – ουσιαστικά ασφαλιστικές υπηρεσίες. Για τους εμπόρους που κλιμακώνουν, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποια μέτρα προστασίας ισχύουν για κάθε τρόπο πληρωμής. Αν και δεν είναι ένα βήμα που βλέπει ο πελάτης, η ύπαρξη αυτού του δικτύου ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληρωμών , επειδή δίνει σε όλα τα μέρη εμπιστοσύνη για συναλλαγές. Διασφαλίζει ότι εάν συμβεί απάτη ή διαφορές, υπάρχει μια διαδικασία (και συχνά οικονομικό αποθεματικό ή ασφάλιση) για να το χειριστεί, αντί να αφήνει κανένα μέρος εντελώς υψηλό και στεγνό.

➡️ Διακανονισμός

Ο διακανονισμός είναι το τελικό στάδιο όπου τα χρήματα μετακινούνται πραγματικά από την τράπεζα του πελάτη στον τραπεζικό λογαριασμό του εμπόρου. Όταν εγκριθεί μια πληρωμή (βήμα 3), τα χρήματα δεν αφαιρούνται ακόμα από τον λογαριασμό του πελάτη – απλώς δεσμεύονται. Στο στάδιο του διακανονισμού, η συναλλαγή υποβάλλεται για εκκαθάριση και οι μεταφορές χρημάτων μέσω των τραπεζικών δικτύων καταλήγουν στον λογαριασμό του εμπόρου. Ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή μπορεί να ομαδοποιηθεί και να υποβληθεί σε επεξεργασία αργότερα. Για παράδειγμα, οι συναλλαγές με κάρτα συχνά διακανονίζονται σε παρτίδες στο τέλος της ημέρας ή σε προγραμματισμένο κύκλο – ο αποδέκτης του εμπόρου ζητά τα χρήματα από τον εκδότη και το δίκτυο καρτών διευκολύνει τη μεταφορά στον αποδέκτη, ο οποίος στη συνέχεια πιστώνει τον λογαριασμό του εμπόρου. Με τα σύγχρονα συστήματα (και μεθόδους όπως οι τραπεζικές πληρωμές σε πραγματικό χρόνο), ο διακανονισμός μπορεί να είναι σχεδόν στιγμιαίος, αλλά με ορισμένες παραδοσιακές μεθόδους, μπορεί να διαρκέσει μία ή δύο ημέρες. Ο διακανονισμός είναι κρίσιμος επειδή τότε πληρώνεται πραγματικά ο έμπορος. Από την άποψη της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, αυτό το στάδιο περιλαμβάνει συμφωνία – τα συστήματα του εμπόρου συμφιλιώνουν τα εισερχόμενα κεφάλαια με τις πωλήσεις, διασφαλίζοντας ότι όλα ταιριάζουν και επισημαίνονται τυχόν αποκλίσεις. Οι ασφαλείς διαδικασίες διακανονισμού διασφαλίζουν επίσης ότι τα κεφάλαια περνούν από κατάλληλους ελέγχους κατά της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως απαιτείται πριν από την τελική κατάθεση. Εν ολίγοις, ο διακανονισμός είναι η γραμμή τερματισμού της διαδικασίας πληρωμής – ο πελάτης βλέπει τη χρέωση στη δήλωσή του και ο έμπορος βλέπει τα χρήματα στον λογαριασμό του.

Κάθε ένα από αυτά τα στάδια παίζει ρόλο στο να γίνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές ασφαλείς και απρόσκοπτες. Μια ανάλυση σε οποιοδήποτε βήμα – είτε πρόκειται για τεχνικό σφάλμα στη μεταφορά δεδομένων, είτε για ελλιπή προτροπή ελέγχου ταυτότητας είτε για χαλαρό έλεγχο απάτης, μπορεί να μετατρέψει μια επιτυχημένη πώληση σε αποτυχημένη συναλλαγή ή περιστατικό απάτης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι πάροχοι πληρωμών επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση κάθε κρίκου αυτής της αλυσίδας. Στη συνέχεια, ας βάλουμε αυτά τα στάδια στο πλαίσιο με ένα πραγματικό παράδειγμα για να δούμε πώς λειτουργούν μαζί στην πράξη.

payment processing

Source: Depositphotos

Ένα πραγματικό παράδειγμα: Ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα σε δράση

Για να απεικονίσουμε τα παραπάνω στάδια, ας δούμε ένα πραγματικό παράδειγμα πληρωμής με κάρτα στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια μιας ολοκλήρωσης αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου. Φανταστείτε ότι ένας πελάτης, η Alice, αγοράζει ένα νέο ζευγάρι ακουστικών από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Δείτε πώς εξελίσσεται η διαδικασία πληρωμής:

✔️ Επιλογή &; Αίτηση

Η Αλίκη προσθέτει τα ακουστικά στο καλάθι της και προχωρά στο ταμείο. Ο ιστότοπος προσφέρει πολλές επιλογές πληρωμής και η Αλίκη επιλέγει να πληρώσει με πιστωτική κάρτα (Επιλογή). Εισάγει τα στοιχεία της κάρτας της στη φόρμα ολοκλήρωσης αγοράς – ο ιστότοπος είναι ασφαλής και εμφανίζει ένα εικονίδιο λουκέτου, υποδεικνύοντας ότι τα δεδομένα της θα κρυπτογραφηθούν. Όταν η Αλίκη κάνει κλικ στο “Pay $100”, ο ιστότοπος δημιουργεί ένα αίτημα πληρωμής με τα στοιχεία της παραγγελίας και τα στοιχεία της κάρτας της και το στέλνει με ασφάλεια στην πύλη πληρωμής του καταστήματος.

✔️ Μεταφορά δεδομένων

Η πύλη πληρωμής λαμβάνει το αίτημα και μεταφέρει τα δεδομένα συναλλαγής στον κατάλληλο επεξεργαστή πληρωμών. Σε αυτήν την περίπτωση, εντοπίζει ότι η κάρτα της Αλίκης είναι Visa, οπότε δρομολογεί τις πληροφορίες μέσω του δικτύου Visa για να φτάσει στην τράπεζα της Αλίκης (τον εκδότη της κάρτας). Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα ή δύο δευτερόλεπτα, πίσω από τα παρασκήνια. Η Αλίκη βλέπει μόνο ένα “Επεξεργασία…” Περιστρέψτε τη σελίδα ολοκλήρωσης αγοράς για μια σύντομη στιγμή.

✔️ Ταυτοποίηση &; Έλεγχος ταυτότητας

Καθώς μεταφέρονται τα δεδομένα, τα συστήματα αναγνωρίζουν την κάρτα και την Αλίκη ως κάτοχο της κάρτας. Η τράπεζα της Αλίκης αναγνωρίζει τον αριθμό της κάρτας της και βλέπει ότι αυτή η συναλλαγή έρχεται μέσω Visa από τον συγκεκριμένο έμπορο. Επειδή το ποσό είναι κάπως υψηλό και πρόκειται για ηλεκτρονική αγορά, η τράπεζα αποφασίζει να ζητήσει έλεγχο ταυτότητας για να βεβαιωθεί ότι είναι η Αλίκη που χρησιμοποιεί την κάρτα. Η τράπεζα της Alice έχει ενεργοποιήσει την επαλήθευση 3D Secure , οπότε εμφανίζεται ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο ή ανακατεύθυνση που ζητά από την Alice να εισαγάγει τον κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης που μόλις έστειλε στο τηλέφωνό της. Η Αλίκη εισάγει τον κωδικό, αποδεικνύοντας στην τράπεζα ότι πράγματι εγκρίνει αυτήν την αγορά (το βήμα ελέγχου ταυτότητας ολοκληρώθηκε). Εν τω μεταξύ, ο επεξεργαστής πληρωμών και η τράπεζα κάνουν επίσης κάποιους παρασκηνιακούς ελέγχους απάτης – η συναλλαγή προέρχεται από τη συνήθη πόλη της Αλίκης και η αγορά δεν είναι άγρια έξω από το κανονικό μοτίβο δαπανών της, οπότε τίποτα δεν φαίνεται ύποπτο μέχρι στιγμής (έλεγχος απάτης σε δράση).

✔️ Άδεια

Τώρα που η Alice έχει πιστοποιήσει την ταυτότητά της, η τράπεζά της ελέγχει αν έχει αρκετή πίστωση διαθέσιμη για $ 100 και αν η κάρτα είναι σε καλή κατάσταση. Όλα είναι καλά, οπότε η τράπεζα στέλνει μια έγκριση εξουσιοδότησης πίσω μέσω του δικτύου: ουσιαστικά ένα μήνυμα που λέει “Εγκρίθηκε” μαζί με έναν κωδικό εξουσιοδότησης. Σε αυτό το σημείο, 100 $ από το πιστωτικό όριο της Αλίκης προορίζονται για αυτήν την αγορά. Ο επεξεργαστής πληρωμών του εμπόρου λαμβάνει αυτήν την έγκριση και γνωρίζει ότι είναι καλό να προχωρήσει.

✔️ Επιβεβαίωση

Μέσα σε δευτερόλεπτα από την υποβολή της πληρωμής της Αλίκης, το ηλεκτρονικό κατάστημα λαμβάνει επιβεβαίωση ότι η πληρωμή είναι εξουσιοδοτημένη και επιτυχής. Η οθόνη της Αλίκης ανανεώνεται σε μια σελίδα επιβεβαίωσης: “Σας ευχαριστούμε για την αγορά σας! Η παραγγελία σας επιβεβαιώθηκε.” Μπορεί επίσης να λάβει μια απόδειξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτή η επιβεβαίωση λέει στην Αλίκη ότι η παραγγελία έχει ολοκληρωθεί και λέει στον έμπορο ότι μπορεί να προχωρήσει και να στείλει τα ακουστικά. Το σύστημα παραγγελιών επισημαίνει τη συναλλαγή ως πληρωμένη. Η Αλίκη χαίρεται που βλέπει ότι όλα κύλησαν ομαλά.

✔️ Μετά την επιβεβαίωση (νομική, απάτη, ασφάλιση)

Μετά την άμεση επιβεβαίωση, το σύστημα του εμπόρου και οι συνεργάτες πληρωμών χειρίζονται τα υπόλοιπα στο παρασκήνιο. Τα στοιχεία της συναλλαγής καταγράφονται και αποθηκεύονται με ασφάλεια, ακολουθώντας κανόνες νομικής συμμόρφωσης όπως το PCI DSS (ο αριθμός της κάρτας δεν αποθηκεύεται πλήρως οπουδήποτε, μόνο ένα διακριτικό ή τα τελευταία 4 ψηφία, προστατεύοντας τα δεδομένα της Αλίκης). Το σύστημα απάτης του εμπόρου θα καταγράψει αυτήν τη συναλλαγή και ίσως ακόμη και να την τροφοδοτήσει σε μοντέλα μηχανικής μάθησης για να βελτιώσει τον μελλοντικό εντοπισμό απάτης. Εάν κάτι ήταν περίεργο (ας πούμε μια αναντιστοιχία AVS στη διεύθυνση), θα μπορούσε να επισημάνει για ένα μέλος του προσωπικού να ελέγξει – αλλά στην περίπτωσή μας, όλα είναι καλά. Επίσης, επειδή η Αλίκη πέρασε από τον έλεγχο ταυτότητας της τράπεζας, ο έμπορος γνωρίζει ότι επωφελείται από τη μετατόπιση ευθύνης – εάν αυτό αργότερα αποδειχθεί δόλια χρήση της κάρτας της Αλίκης, ο έμπορος πιθανότατα δεν θα φέρει την απώλεια (αυτό αποτελεί μέρος της πτυχής ασφάλισης / μετριασμού κινδύνου της διαδικασίας). Όλα αυτά τα προστατευτικά μέτρα διασφαλίζουν ότι η συναλλαγή όχι μόνο εγκρίνεται αλλά και συμμορφώνεται και υποστηρίζεται από κατάλληλες διασφαλίσεις.

✔️ Διακανονισμός

Στο τέλος της ημέρας (ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα), ξεκινά η διαδικασία διακανονισμού. Το κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, μέσω του παρόχου πληρωμών του, υποβάλλει τις εγκεκριμένες συναλλαγές της ημέρας για εκκαθάριση. Η χρέωση των 100 δολαρίων στην κάρτα της Αλίκης οριστικοποιείται: η τράπεζά της μεταφέρει τα χρήματα μέσω του δικτύου καρτών στην αποδέκτρια τράπεζα του εμπόρου, η οποία στη συνέχεια καταθέτει τα χρήματα στον λογαριασμό του καταστήματος (μείον τυχόν τέλη επεξεργασίας πληρωμών). Μια μέρα αργότερα, η Αλίκη βλέπει τη χρέωση των 100 δολαρίων αναρτημένη στο αντίγραφο κίνησης της πιστωτικής της κάρτας και ο έμπορος βλέπει την πώληση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η συναλλαγή έχει πλέον πλήρως διευθετηθεί και ολοκληρωθεί.

💡 Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς όλα τα κομμάτια ενώνονται σε μια τυπική πληρωμή με κάρτα. Από την οπτική γωνία της Alice, ήταν απλό: εισαγάγετε τα στοιχεία της κάρτας, ίσως επαληθεύστε μέσω κωδικού και λάβετε επιβεβαίωση. Αλλά από κάτω, πολλά συστήματα συνεργάστηκαν για τον εντοπισμό, τον έλεγχο ταυτότητας, την εξουσιοδότηση και την οριστικοποίηση της πληρωμής με ασφαλή τρόπο. Κάθε βήμα – από την κρυπτογράφηση των στοιχείων της κάρτας της Alice έως τους ελέγχους απάτης από την τράπεζα και τον έμπορο – συνέβαλε σε μια ασφαλή και επιτυχημένη αγορά. Για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις, η σωστή ροή εργασίας είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να είναι γρήγορο και βολικό για τον πελάτη, αλλά και αεροστεγές όσον αφορά την ασφάλεια και την αξιοπιστία.

payment

Source: Unsplash.com

Οι ασφαλείς πληρωμές ως πυλώνας εμπιστοσύνης και μετατροπής

Για τους εμπόρους, η παροχή μιας ασφαλούς εμπειρίας πληρωμών δεν αφορά μόνο την αποφυγή απάτης – αλλά και την απόκτηση εμπιστοσύνης των πελατών και τη μεγιστοποίηση των πωλήσεων. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η εμπιστοσύνη είναι το παν. Οι αγοραστές πρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες τους (όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών ή τραπεζικά στοιχεία) είναι ασφαλείς και ότι θα λάβουν αυτό που πλήρωσαν χωρίς προβλήματα. Όταν οι διαδικασίες πληρωμής είναι απρόσκοπτες και ασφαλείς, οι πελάτες είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσουν τις αγορές τους και ακόμη και να επιστρέψουν για μελλοντικές επιχειρήσεις.

👉 Εμπιστοσύνη πελατών

Μια ασφαλής εμπειρία ολοκλήρωσης αγοράς σηματοδοτεί στους πελάτες ότι ο έμπορος είναι αξιόπιστος. Ορατές ενδείξεις όπως λουκέτα SSL, σήματα για πρότυπα ασφάλειας πληρωμών ή απλώς η ομαλή ροή ενός αναγνωρισμένου ελέγχου ταυτότητας πληρωμής (όπως η ανακατεύθυνση στην ασφαλή σελίδα επιβεβαίωσης της τράπεζάς τους) καθησυχάζουν τον αγοραστή. Από την άλλη, οποιοσδήποτε λόξυγγας – ένα μήνυμα σφάλματος, μια ύποπτη ανακατεύθυνση ή ένα αίτημα για πληροφορίες που φαίνεται ασυνήθιστο – μπορεί να φυτέψει σπόρους αμφιβολίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δυσπιστία των καταναλωτών αυξάνεται και η παροχή μιας καθησυχαστικής εμπειρίας πληρωμών με προτεραιότητα στην ασφάλεια είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού. Με απλά λόγια, εάν ένας πελάτης εμπιστεύεται ότι η πληρωμή του θα αντιμετωπιστεί με ασφάλεια, είναι πολύ πιο πιθανό να πατήσει “Πληρωμή” και να μην εγκαταλείψει το καλάθι του από φόβο.

👉 Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της εμπειρίας πληρωμής και των ποσοστών μετατροπών (το ποσοστό των αγοραστών που ολοκληρώνουν πραγματικά την ολοκλήρωση της αγοράς). Μια απρόσκοπτη και γρήγορη διαδικασία πληρωμής οδηγεί σε υψηλότερη μετατροπή. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι οι βελτιστοποιημένες διαδικασίες πληρωμών μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά μετατροπών κατά 10-15%. Αντίθετα, οι αργές ή αδέξιες εμπειρίες πληρωμών απομακρύνουν τους πελάτες – περίπου το 70% των χρηστών αναμένουν ότι οι διαδικτυακές πληρωμές θα υποβληθούν σε επεξεργασία σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα και οι καθυστερήσεις μπορούν να μειώσουν τις μετατροπές έως και 20%. Αυτό σημαίνει ότι εάν η πύλη πληρωμής σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να απαντήσει ή ο πελάτης πρέπει να περιμένει και να αναρωτηθεί εάν η παραγγελία του ολοκληρώθηκε, θα μπορούσατε να χάσετε έως και μία στις πέντε πιθανές παραγγελίες λόγω ανυπομονησίας ή αβεβαιότητας. Η ταχύτητα και η ασφάλεια συμβαδίζουν εδώ : ένα γρήγορο ταμείο είναι υπέροχο, αλλά όχι αν θυσιάζει την ασφάλεια (ένα πρόβλημα απάτης θα βλάψει τη μετατροπή μακροπρόθεσμα καθώς οι πελάτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους). Ο στόχος είναι μια ισορροπία όπου εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας αλλά εξορθολογισμένα (όπως αποτελεσματικές ροές ελέγχου ταυτότητας), έτσι ώστε οι νόμιμοι πελάτες να κάνουν ζουμ στο ταμείο.

👉 Μειωμένη εγκατάλειψη καλαθιού

Η εγκατάλειψη καλαθιού είναι μια μεγάλη ανησυχία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ενώ οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα καροτσάκια για πολλούς λόγους (υψηλό κόστος αποστολής, απλή περιήγηση κ.λπ.), ένα σημαντικό μέρος φεύγει λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την πληρωμή. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι όταν οι αγοραστές δεν βλέπουν τον προτιμώμενο τρόπο πληρωμής που προσφέρουν – στην πραγματικότητα, περίπου το 11% των αγοραστών έχουν εγκαταλείψει μια αγορά επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την προτιμώμενη επιλογή πληρωμής τους. Επιπλέον, το 13% εγκαταλείπει τα καροτσάκια απλώς και μόνο επειδή το κατάστημα δεν προσέφερε αρκετούς τρόπους πληρωμής για να διαλέξετε. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να παρέχετε τον σωστό συνδυασμό επιλογών πληρωμής (περισσότερα για αυτό στην επόμενη ενότητα). Υπογραμμίζει επίσης ότι η εμπιστοσύνη και η άνεση οδηγούν στη μετατροπή: εάν ένας πελάτης εμπιστεύεται μόνο, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο ψηφιακό πορτοφόλι ή την τοπική εφαρμογή πληρωμών του για να πληρώσει στο διαδίκτυο, το να μην το δει στο ταμείο μπορεί να τον κάνει να εγκαταλείψει την αγορά. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά αυτής της αξιόπιστης μεθόδου μπορεί να κερδίσει την πώληση. Ομοίως, η έλλειψη ορατής ασφάλειας (χωρίς σήματα εμπιστοσύνης ή μια φόρμα πληρωμής που φαίνεται ξεπερασμένη ή μη ασφαλής) μπορεί να τρομάξει τους πελάτες στο τελικό βήμα. Οι σύγχρονοι καταναλωτές είναι αρκετά καταλαβαίνω – πολλοί δεν θα προχωρήσουν αν κάτι αισθάνεται phishy.

👉 Φήμη και αφοσίωση επωνυμίας

Μια ασφαλής εμπειρία πληρωμών τροφοδοτεί επίσης τη μακροπρόθεσμη αφοσίωση των πελατών. Όταν οι άνθρωποι κάνουν μια αγορά και όλα πάνε ομαλά – η πληρωμή τους διεκπεραιώθηκε χωρίς προβλήματα, πήραν αυτό που χρειάζονταν και δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχούν για απάτη – χτίζει εμπιστοσύνη στο εμπορικό σήμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι θετικές εμπειρίες συνδυάζονται και ο έμπορος γίνεται γνωστός ως ένα ασφαλές μέρος για ψώνια. Αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας διαφοροποίησης σε πολυσύχναστες αγορές. Αντίθετα, ένα περιστατικό ασφαλείας υψηλού προφίλ (όπως μια παραβίαση δεδομένων ή μια πλημμύρα δόλιων χρεώσεων που εντοπίζονται σε έναν ιστότοπο) μπορεί να βλάψει σοβαρά τη φήμη μιας επωνυμίας. Οι ειδήσεις για τέτοια περιστατικά ταξιδεύουν γρήγορα και διαβρώνουν την εμπιστοσύνη, ακόμη και μεταξύ πελατών που δεν επηρεάστηκαν άμεσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επένδυση σε ασφαλείς πληρωμές δεν είναι μόνο ένα ζήτημα πληροφορικής, αλλά μια βασική επιχειρηματική στρατηγική. Πρόκειται για την προστασία της σχέσης με τους πελάτες.

Σε έρευνες, το 62% των καταναλωτών δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί σε ένα εμπορικό σήμα όταν βιώνουν ομαλές, χωρίς προβλήματα πληρωμές. Αυτή είναι η πλειοψηφία των πελατών που εξισώνουν μια ανώδυνη διαδικασία πληρωμής με μια μάρκα αντάξια της επαναλαμβανόμενης επιχείρησής τους.

Συνοπτικά, η ασφαλής επεξεργασία πληρωμών δεν είναι μόνο υδραυλική – είναι ένα κρίσιμο μέρος της εμπειρίας του πελάτη. Χτίζει εμπιστοσύνη, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα αγοράς και επαναλαμβανόμενων επισκέψεων. Για τους εμπόρους, το πακέτο είναι σαφές: κάντε τις πληρωμές ασφαλείς, γρήγορες και εύκολες. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο προστατεύετε την επιχείρησή σας από ζητήματα απάτης και συμμόρφωσης, αλλά ενισχύετε άμεσα περισσότερες πωλήσεις και ενισχύετε την αφοσίωση. Η επόμενη πρόκληση λοιπόν είναι να προσφέρουμε τους σωστούς τρόπους πληρωμής για να καλύψουμε τις προτιμήσεις των πελατών, τις οποίες θα διερευνήσουμε τώρα.

payment processing

Source: Unsplash.com

Διαφορετικοί τύποι πληρωμής: Γιατί οι τοπικές προτιμήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα

Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα μεθόδων πληρωμής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές – από παραδοσιακές πιστωτικές κάρτες έως τραπεζικές μεταφορές, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, πληρωμές με κωδικό QR, εφαρμογές peer-to-peer, χρήματα για κινητά και πολλά άλλα. Είναι δελεαστικό για έναν διαδικτυακό έμπορο να δοκιμάσει να προσφέρει “τα πάντα” για να καλύψει όλες τις βάσεις. Ωστόσο, μια προοπτική εμπειρογνωμόνων (και πολλή εμπειρία εμπόρων) δείχνει ότι η προσφορά πάρα πολλών άσχετων επιλογών πληρωμής μπορεί να κατακλύσει τους πελάτες και να περιπλέξει τις λειτουργίες. Η πιο έξυπνη προσέγγιση είναι να προσφέρετε ένα ποικίλο αλλά επιμελημένο σύνολο μεθόδων πληρωμής, εστιάζοντας στις τοπικές προτιμήσεις σε κάθε αγορά που εξυπηρετείτε.

Ας αναλύσουμε εν συντομία ορισμένες μεγάλες κατηγορίες τύπων πληρωμής και γιατί έχουν σημασία:

▸ Τραπεζικές μεταφορές (συμπεριλαμβανομένων πληρωμών από λογαριασμό σε λογαριασμό / A2A)

Πρόκειται για άμεση πληρωμή από τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη στον λογαριασμό του εμπόρου. Σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στην Ευρώπη, οι τραπεζικές μεταφορές είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής – συχνά διευκολύνεται από ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα ή νεότερα API ανοικτής τραπεζικής. Οι πληρωμές A2A (account-to-account) είναι ουσιαστικά τραπεζικές μεταφορές που συχνά συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, παρακάμπτοντας τα δίκτυα καρτών. Για παράδειγμα, πολλοί Ευρωπαίοι πελάτες χρησιμοποιούν επιλογές άμεσης τραπεζικής πληρωμής που τους ανακατευθύνουν στην ηλεκτρονική τραπεζική τους για να εγκρίνουν μια πληρωμή, η οποία στη συνέχεια μεταφέρει χρήματα απευθείας από τον λογαριασμό τους στον έμπορο. Αυτές οι μέθοδοι αποτιμώνται για την ασφάλειά τους και το χαμηλό κόστος (χωρίς χρεώσεις κάρτας) και προτιμώνται ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες. (Στην πραγματικότητα, σε χώρες όπως η Ολλανδία, μια μέθοδος που βασίζεται σε τραπεζική μεταφορά αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα όλων των διαδικτυακών συναλλαγών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις πιστωτικές κάρτες.) Εάν πουλάτε σε μια αγορά όπου οι άμεσες τραπεζικές πληρωμές είναι ο κανόνας, η υποστήριξη αυτών των μεθόδων είναι απαραίτητη. Από την άλλη, η προσφορά επιλογής τραπεζικού εμβάσματος σε μια χώρα όπου κανείς δεν τη χρησιμοποιεί για ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί απλώς να προκαλέσει σύγχυση στους αγοραστές.

▸ Ψηφιακά πορτοφόλια και πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου

Τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν εκραγεί σε χρήση παγκοσμίως. Αυτά περιλαμβάνουν γνωστά πορτοφόλια για κινητά και υπηρεσίες πληρωμών όπου οι πελάτες αποθηκεύουν ένα υπόλοιπο ή συνδέουν τις κάρτες/τραπεζικούς λογαριασμούς τους – και στη συνέχεια πληρώνουν με ένα email / αριθμό τηλεφώνου ή απλώς συνδέονται. Παραδείγματα (χωρίς να κατονομάζουμε επωνυμίες) περιλαμβάνουν πορτοφόλια που βασίζονται σε λειτουργικό σύστημα για κινητά, λογαριασμούς πληρωμών στο διαδίκτυο ή πορτοφόλια “super-app”. Μέχρι το 2025, τα ψηφιακά πορτοφόλια αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου, υπογραμμίζοντας πόσοι καταναλωτές θεωρούν ότι τα πορτοφόλια είναι ένας βολικός και ασφαλής τρόπος πληρωμής. Τα πορτοφόλια συχνά προσφέρουν γρήγορη ολοκλήρωση αγοράς (δεν χρειάζεται να εισάγετε στοιχεία κάρτας κάθε φορά) και πρόσθετη ασφάλεια (συναλλαγές με διακριτικά, βιομετρική πρόσβαση). Οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου – χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας για εξουσιοδότηση ή αποστολή πληρωμών – αλληλεπικαλύπτονται με τα πορτοφόλια και περιλαμβάνουν επίσης πράγματα όπως η χρέωση μέσω εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ή οι λογαριασμοί χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου που είναι δημοφιλείς σε ορισμένες περιοχές (για παράδειγμα, σε μέρη της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας η υιοθέτηση πορτοφολιών για κινητά αυξάνεται πάνω από 30% ετησίως). Το κλειδί για τους εμπόρους είναι να προσφέρουν τα πορτοφόλια που προτιμούν οι ντόπιοι. Σε μια χώρα, σχεδόν όλοι μπορεί να χρησιμοποιούν το Wallet X, ενώ το διπλανό Wallet Y κυριαρχεί. Είναι καλύτερο να ενσωματώσετε τα κορυφαία ένα ή δύο πορτοφόλια ανά περιοχή παρά να γεμίσετε το ταμείο σας με δέκα διαφορετικές επιλογές πορτοφολιού. Οι πελάτες συνήθως χρησιμοποιούν μόνο ένα ή δύο τακτικά και η εμφάνιση μιας τεράστιας λίστας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.

▸ Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Οι κάρτες είναι η κλασική μέθοδος online πληρωμής παγκοσμίως και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική. Παρέχουν καθολική πρόσβαση – οποιοσδήποτε διαθέτει μεγάλη πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μπορεί θεωρητικά να πληρώσει σε οποιονδήποτε ιστότοπο που τους δέχεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κάρτες εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μερίδιο των διαδικτυακών συναλλαγών (περίπου το 54% των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου το 2023 ήταν μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών). Έτσι, σχεδόν κάθε έμπορος ηλεκτρονικού εμπορίου θα δέχεται κάρτες. Τούτου λεχθέντος, η κυριαρχία των καρτών διαβρώνεται αργά σε ορισμένες αγορές λόγω της αύξησης των πορτοφολιών και των τραπεζικών πληρωμών. Είναι σοφό να υποστηρίζετε πάντα κάρτες, αλλά και να παρακολουθείτε τις τάσεις. Για παράδειγμα, οι νεότεροι καταναλωτές μπορεί να προτιμούν να συνδέουν την κάρτα τους με ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να πληρώνουν μέσω του πορτοφολιού για επιπλέον ευκολία. Επίσης, σημειώστε ότι σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν τοπικά δίκτυα ή μορφές καρτών (όχι ακριβώς μάρκες για να αναφέρουμε, αλλά για παράδειγμα ορισμένες χώρες διαθέτουν εγχώρια συστήματα χρεωστικών καρτών που ενδέχεται να χρειάζονται ειδική υποστήριξη). Γενικά, η υποστήριξη διεθνών δικτύων καρτών καλύπτει πολύ έδαφος. Απλώς βεβαιωθείτε ότι εάν δραστηριοποιείστε σε μια χώρα με ισχυρό τοπικό σύστημα ή απαίτηση καρτών (όπως εγχώριες χρεωστικές κάρτες), έχετε καλύψει και αυτό.

▸ Πληρωμές με κωδικό QR

Οι πληρωμές με κωδικό QR έχουν κερδίσει έλξη, ειδικά στην Ασία, ως ένας βολικός τρόπος πληρωμής χρησιμοποιώντας ένα smartphone. Ο τρόπος που λειτουργεί: ο έμπορος εμφανίζει έναν κωδικό QR στο ταμείο (στο διαδίκτυο αυτό θα μπορούσε να είναι ένας κωδικός στην οθόνη), ο πελάτης τον σαρώνει με την τραπεζική εφαρμογή ή την εφαρμογή πορτοφολιού του, η οποία στη συνέχεια ολοκληρώνει την πληρωμή. Είναι ουσιαστικά μια άλλη μορφή μεταφοράς λογαριασμού σε λογαριασμό ή πληρωμής πορτοφολιού, αλλά ξεκίνησε μέσω σάρωσης QR. Η ομορφιά των πληρωμών QR είναι ότι μπορούν να είναι πολύ γρήγορες και δεν απαιτούν την εισαγωγή στοιχείων κάρτας ή λογαριασμού στον ιστότοπο εμπόρου – η μεταφορά πραγματοποιείται μέσω της αξιόπιστης εφαρμογής του χρήστη. Ενώ οι πληρωμές QR για διαδικτυακές αγορές δεν είναι πανταχού παρούσες παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε ορισμένες περιοχές και δημογραφικά στοιχεία (για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές σε μέρη της Ασίας προτιμούν τη σάρωση ενός QR για πληρωμή χρησιμοποιώντας την υπερ-εφαρμογή τους). Εάν εξυπηρετείτε πελάτες που το αναμένουν αυτό (π.χ. στοχεύοντας τουρίστες ή διασυνοριακούς αγοραστές που το χρησιμοποιούν στη χώρα τους), μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αν όχι, μπορεί να είναι υπερβολικό.

▸ Εφαρμογές πληρωμών peer-to-peer (P2P)

Οι εφαρμογές P2P είναι αυτές που σχεδιάστηκαν αρχικά για φίλους που στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλο, αλλά ορισμένες έχουν επεκταθεί σε ταμεία ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι παρόμοια με τα πορτοφόλια, αλλά συχνά συνδέονται απευθείας με κοινωνικούς ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Για παράδειγμα, ορισμένες αγορές έχουν δημοφιλείς εφαρμογές όπου ένας χρήστης μπορεί να πληρώσει εμπόρους μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιεί για να πληρώσει τους φίλους του. Η έκκληση είναι η ευκολία – οι άνθρωποι κρατούν χρήματα σε αυτές τις εφαρμογές και τους αρέσει να χρησιμοποιούν το υπόλοιπό τους. Για τους εμπόρους, η αποδοχή μιας δημοφιλούς πληρωμής P2P μπορεί να ανοίξει τις πωλήσεις σε πελάτες που προτιμούν να μην χρησιμοποιούν καθόλου κάρτες. Αυτά τείνουν να είναι συγκεκριμένα για κάθε χώρα (κάθε χώρα έχει την αγαπημένη της εφαρμογή P2P). Εάν τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού σας προέρχεται από μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή εάν το προσφέρουν τοπικοί ανταγωνιστές, θα πρέπει να το εξετάσετε. Αλλά και πάλι, εάν δεν είναι δημοφιλές στην πελατειακή σας βάση, μπορεί να μείνει έξω για να αποφευχθεί η σύγχυση.

▸ Χρέωση μέσω κινητού τηλεφώνου και μέσω εταιρείας κινητής τηλεφωνίας

Σε ορισμένες περιοχές, ειδικά όπου η παραδοσιακή τραπεζική δεν είναι τόσο διαδεδομένη, οι λογαριασμοί χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου (που λειτουργούν από εταιρείες τηλεπικοινωνιών ή fintechs) είναι συνηθισμένοι. Οι πελάτες έχουν ένα κινητό πορτοφόλι συνδεδεμένο με τον αριθμό τηλεφώνου τους. Μπορούν να πληρώσουν online εισάγοντας τον αριθμό του κινητού τους και ένα PIN ή μέσω απευθείας χρέωσης μέσω εταιρείας κινητής τηλεφωνίας (η χρέωση πηγαίνει στον λογαριασμό τηλεφώνου τους). Αυτές οι μέθοδοι είναι πολύ συγκεκριμένες για κάθε περιοχή – για παράδειγμα, σε μέρη της Αφρικής, το κινητό χρήμα είναι ένας πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι συναλλάσσονται στο διαδίκτυο, ενώ στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική είναι σπάνιο. Εάν δραστηριοποιείστε σε αναδυόμενες αγορές ή μέρη όπου ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών χρησιμοποιεί χρήματα μέσω κινητού, αξίζει να ενσωματώσετε αυτές τις μεθόδους. Η χρέωση μέσω εταιρείας κινητής τηλεφωνίας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για ψηφιακά αγαθά/μικροσυναλλαγές παγκοσμίως (αν και οι χρεώσεις μπορεί να είναι υψηλές). Ο κανόνας ισχύει: γνωρίστε την αγορά σας.

Ποιότητα πάνω από την ποσότητα

Η γενική αρχή στην προσφορά μεθόδων πληρωμής είναι η ποιότητα έναντι της ποσότητας. Είναι καλύτερο να προσφέρετε, ας πούμε, 3-5 επιλογές πληρωμής που καλύπτουν τις προτιμήσεις του 95% των πελατών σας παρά να τους ρίξετε 15 επιλογές όπου οι μισές χρησιμοποιούνται σπάνια. Πάρα πολλές επιλογές μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε παράλυση αποφάσεων ή δυσπιστία (“Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά περίεργα λογότυπα πληρωμών που δεν έχω ακούσει ποτέ;”). Μια ακατάστατη σελίδα πληρωμής μπορεί να κάνει τον χρήστη να διστάσει, ανησυχώντας για την επιλογή της “λάθος” επιλογής. Επικεντρωθείτε στις πιο σχετικές μεθόδους: συνήθως ένα ή δύο μεγάλα δίκτυα καρτών, τις κορυφαίες μία ή δύο εναλλακτικές μεθόδους (πληρωμή τοπικής τράπεζας ή δημοφιλή πορτοφόλια) και ίσως μία ακόμη εάν υπάρχει σημαντική θέση. Για παράδειγμα, ένας ευρωπαίος έμπορος μπορεί να δέχεται κάρτες, ένα μεγάλο ψηφιακό πορτοφόλι και μια τοπική μέθοδο τραπεζικής μεταφοράς για τη χώρα του – που θα κάλυπτε τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών. Πράγματι, η προσφορά των σωστών τοπικών μεθόδων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη μετατροπή. Ικανοποιώντας τις τοπικές προτιμήσεις, μιλάτε τη γλώσσα του πελάτη στις πληρωμές, γεγονός που τον κάνει άνετο. Οι έμποροι που επεκτείνονται διεθνώς συχνά μαθαίνουν ότι κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα πληρωμών – η προσαρμογή σε αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Ταυτόχρονα, μην προσφέρετε μια μέθοδο που κανείς δεν ζήτησε ή χρησιμοποιεί μόνο και μόνο επειδή υπάρχει. Προσθέτει γενικά έξοδα συντήρησης και θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες. Θυμηθείτε, κάθε πρόσθετη ενσωμάτωση πληρωμών πρέπει να διατηρείται, να ενημερώνεται και να παρακολουθείται για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι δωρεάν – υπάρχει τεχνική πολυπλοκότητα στο να έχεις πολλές επιλογές. Ένα μάντρα εμπειρογνωμόνων πληρωμών είναι “να είστε παρόντες όπου βρίσκονται οι πελάτες σας, αλλά μην τους κάνετε να περάσουν μέσα από θόρυβο για να το βρουν”. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάνετε την έρευνά σας για κάθε αγορά: εάν τα πορτοφόλια για κινητά αυξάνονται σε δημοτικότητα (καθώς τα πορτοφόλια παγκοσμίως τείνουν προς τα πάνω), φροντίστε να έχετε τα βασικά. Εάν οι τραπεζικές πληρωμές εμπιστεύονται περισσότερο σε μια συγκεκριμένη περιοχή (όπως μεγάλο μέρος της Ευρώπης), συμπεριλάβετε αυτές. Σε περίπτωση αμφιβολίας, τα αναλυτικά στοιχεία και οι έρευνες μπορούν να καθοδηγήσουν τι θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες στον ιστότοπό σας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά των προτιμώμενων επιλογών πληρωμής συνδέεται επίσης με την εμπιστοσύνη. Όταν ένας πελάτης βλέπει την αγαπημένη του μέθοδο διαθέσιμη, δίνει μια αίσθηση οικειότητας και εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, ένας πελάτης μπορεί να σκεφτεί: «Χρησιμοποιώ αυτό το ψηφιακό πορτοφόλι όλη την ώρα, οπότε εμπιστεύομαι να πληρώσω με αυτό εδώ». Ή, “Αυτός ο ιστότοπος μου επιτρέπει να πληρώσω μέσω της εφαρμογής τοπικής τράπεζάς μου – εξυπηρετούν πραγματικά πελάτες σαν εμένα”. Αυτά τα συναισθήματα μεταφράζονται άμεσα σε μεγαλύτερη πιθανότητα ολοκλήρωσης της αγοράς. Η άλλη πλευρά (που δεν βλέπει μια αξιόπιστη επιλογή) θα μπορούσε να τους κάνει να αμφιβάλλουν εάν ο ιστότοπος είναι πραγματικά προσανατολισμένος στην εξυπηρέτησή τους.

Συνοπτικά, διαφοροποιήστε στρατηγικά τους τρόπους πληρωμής σας. Καλύψτε τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι πελάτες-στόχοι σας επιθυμούν να πληρώσουν, ειδικά τα τοπικά αγαπημένα, αλλά αποφύγετε την παγίδα των “πάρα πολλών επιλογών”. Θα διατηρήσει το ταμείο σας απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό – ακριβώς αυτό που θέλουν οι πελάτες και η κατώτατη γραμμή σας.

FAQ

Source: Depositphotos

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι ο αποδέκτης εμπόρων;

Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή επεξεργαστής πληρωμών που επιτρέπει στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές με κάρτα και ψηφιακές πληρωμές, διευθετώντας χρήματα στον λογαριασμό τους.

 

Ποια είναι η ιδανική ροή ολοκλήρωσης αγοράς;

Γρήγορο, ασφαλές και χωρίς τριβές — με ελάχιστα βήματα, προτιμώμενους τοπικούς τρόπους πληρωμής και ισχυρό έλεγχο ταυτότητας μόνο όταν χρειάζεται.

Ποιες στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των ποσοστών μετατροπής στο ταμείο;

Χρησιμοποιήστε πληρωμές με ένα κλικ, προσφέρετε τοπικούς και αξιόπιστους τρόπους πληρωμής, βελτιστοποιήστε για κινητά, μειώστε τα πεδία φόρμας και εξασφαλίστε ορατές ενδείξεις ασφαλείας.

Ποιες είναι οι βασικές μετρήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ολοκλήρωσης αγοράς;

Ποσοστό εγκατάλειψης καλαθιού, ποσοστό επιτυχίας πληρωμής, χρόνος ολοκλήρωσης αγοράς και αναλογία έγκρισης έναντι απόρριψης.

Πώς επηρεάζει η βελτιστοποίηση της εμπειρίας ολοκλήρωσης αγοράς τη συνολική απόδοση των πωλήσεων;

Ενισχύει την εμπιστοσύνη, μειώνει τις αποχωρήσεις, αυξάνει τις ολοκληρωμένες αγορές και ενισχύει την αφοσίωση στην επωνυμία – βελτιώνοντας άμεσα τις μετατροπές και τα έσοδα.

Κοινή χρήση άρθρου
Dimitar Dimitrov
Dimitar Dimitrov
CEO, Wincompany.io | Socialscore.io

Digital strategy business consultant specializing in eCommerce, FinTech, Payments, Gaming, and TELCO.

Παρόμοια άρθρα
Επεξεργασία πληρωμών μικρών επιχειρήσεων: Βασικές συμβουλές
5 λεπτά για ανάγνωση

Επεξεργασία πληρωμών μικρών επιχειρήσεων: Βασικές συμβουλές

Ο χειρισμός πληρωμών είναι σημαντικός για τις μικρές επιχειρήσεις, διότι τους επιτρέπει να πληρώνονται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Οι πιστωτικές κάρτες, οι τραπεζικές κάρτες και τα ψηφιακά πορτοφόλια είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Η επιλογή του σωστού επεξεργαστή πληρωμών μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση […]

Ανάγνωση άρθρου
Ανέπαφες πληρωμές – Το μέλλον των ασφαλών, ασφαλών και γρήγορων συναλλαγών
3 λεπτά για ανάγνωση

Ανέπαφες πληρωμές – Το μέλλον των ασφαλών, ασφαλών και γρήγορων συναλλαγών

Η τεχνολογία βρίσκεται σε άνοδο και ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να κάνετε αγορές χωρίς μετρητά. Δεν χρειάζεται καν να βγάλετε την πιστωτική σας κάρτα από το πορτοφόλι σας. Λαμβάνοντας την ευκολία των αγορών σε ένα νέο επίπεδο, αυτή η καινοτόμος μέθοδος κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο.

Ανάγνωση άρθρου
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς καθώς αυξάνονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο;
3 λεπτά για ανάγνωση

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς καθώς αυξάνονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο;

Οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν σε ουσιαστικές αλλαγές και μετασχηματισμούς στον κλάδο των πληρωμών. Η ευκολία και η αποτελεσματικότητα που προσφέρουν στους καταναλωτές οι εφαρμογές για κινητά, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών κερδίζει δυναμική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις.

Ανάγνωση άρθρου
Bridge Now

Πιο πρόσφατα νέα ΤΩΡΑ

10+ μη αναγνωσμένο

10+