Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντικά προβλήματα με την επαγγελματική ψυχική υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην οικονομία, την υγεία και την ποιότητα ζωής, παράγοντες όπως οι αυστηρές προθεσμίες, ο σοβαρός φόρτος εργασίας και οι τοξικές καλλιέργειες βοηθούν στην εκτίμηση ενός προβλήματος που κοστίζει στη χώρα 300 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Οι τρέχουσες στατιστικές παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα. Από 73% το 2020 σε 66% το 2023, η ευημερία του εργατικού δυναμικού μειώνεται σύμφωνα με έρευνα της Inpulse. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη “Health and Wellbeing at Work” που διεξήχθη από το Chartered Institute of Personnel and Development, οι απουσίες που σχετίζονται με ασθένειες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο των 10 ετών.
Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πλέον κατά μέσο όρο 7,8 ημέρες ασθενείας ετησίως, μια σημαντική αύξηση από τις 5,8 ημέρες που καταγράφηκαν πριν από την πανδημία. Το 2023, ένα εντυπωσιακό 78% των οργανισμών ανέφεραν απουσίες λόγω άγχους. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, στο 92%, αν εξετάσουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.
Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δημιουργικά αυτά τα προβλήματα
Ο περιβαλλοντικός σύμβουλος από την Tyler Grange υιοθέτησε μια τετραήμερη εβδομάδα και υβριδική εργασία για να βοηθήσει στην αυξανόμενη απουσία από την εργασία. Σε διάστημα σαράντα εβδομάδων, αυτό μείωσε τις απουσίες κατά 76%. Ο Simon Ursell, ο ιδρυτής, τονίζει την ανάγκη προσαρμοσμένης υποστήριξης πάνω από τα γενικά προγράμματα ευεξίας HR.
Οι ημέρες ψυχικής υγείας και η ευέλικτη εργασία βοήθησαν το London Office Space να ανθίσει. Ο Alex Ugarte, διευθυντής επιχειρήσεων, σημειώνει χαμηλότερες απουσίες και προειδοποιητικά σήματα σχετικά με την κόπωση.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της PVL Petra Velzeboer διαπιστώνει ένα ανησυχητικό μοτίβο οπισθοδρόμησης των επιχειρήσεων στις προσπάθειές τους για ευημερία μετά την επιδημία. Υπογραμμίζει ότι, αν και οι εταιρείες δεν είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για την ευχαρίστηση των εργαζομένων, μπορούν να θέσουν το περιβάλλον κατάλληλο για αυτήν.
Η αξιολόγηση των προγραμμάτων υγείας και ευεξίας βελτιώνει την αποτελεσματικότητά τους
Το 48% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν έναν μηχανισμό συνεχούς βελτίωσης και ανατροφοδότησης για να βελτιώσουν τις πρωτοβουλίες τους στον τομέα της υγείας. Μόνο το 27%, ωστόσο, εξετάζει προσεκτικά την ποιότητα των αποτελεσμάτων ευεξίας για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα ή παρεμβάσεις.
Οι οργανισμοί εξακολουθούν να βασίζονται κυρίως σε δύο βασικά μέτρα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών και των δαπανών ευεξίας: τον αριθμό διατήρησης του προσωπικού και τα ποσοστά αναρρωτικής άδειας των εργαζομένων.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα οφέλη από την έναρξη εκστρατειών ευεξίας και υγείας περιλαμβάνουν:
- Εξέλιξη ενός καλύτερου και πιο συμπεριληπτικού εταιρικού περιβάλλοντος
- Βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων
- Βελτιωμένη δέσμευση και ηθικό του προσωπικού