
Νέα μελέτη από το YouGov ρώτησε πάνω από 2.000 χρήστες κοινωνικών μέσων στη Γαλλία και τη Γερμανία σχετικά με τις σκέψεις τους σχετικά με αυτές τις διαφημίσεις. Αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι οπαδοί. Ένα επιβλητικό 57% δήλωσε ότι δεν θέλει καθόλου εξατομικευμένες διαφημίσεις , είτε πρόκειται για προϊόντα είτε για πολιτική. Μόνο το 11% ήταν εντάξει με τη χρήση των προσωπικών του δεδομένων για στόχευση διαφημίσεων.

Source: YouGov
Οι άνθρωποι γίνονται ιδιαίτερα ανατριχιαστικοί όταν πρόκειται να κατηγοριοποιηθούν με βάση το εισόδημα, τις θρησκευτικές απόψεις ή τα γεγονότα της ζωής όπως η εγκυμοσύνη ή το πένθος. Αισθάνεται επεμβατική και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το PPC και η διαδικτυακή συμπεριφορά μας παρακολουθείται για διαφημίσεις προκαλεί επίσης απορίες. Είτε πρόκειται για το τι κάνουμε στις κοινωνικές πλατφόρμες είτε για την ευρύτερη δραστηριότητά μας στο διαδίκτυο, μια σαφής πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτό το είδος επιτήρησης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για διαφημίσεις.
Οι πολιτικές διαφημίσεις αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανησυχούν ότι αυτές οι στοχευμένες διαφημίσεις μπορεί να βλάπτουν τη δημοκρατία. Στη Γαλλία, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στο 50%.
Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος; Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα πώς λειτουργεί η ΔΕΗ και πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται αργότερα τα δεδομένα μας. Όλα συμβαίνουν πίσω από τα παρασκήνια, με τη «συγκατάθεσή μας» θαμμένη σε αυτούς τους μακροχρόνιους όρους και προϋποθέσεις που δεν διαβάζουμε ποτέ.

Source: YouGov
Αυτό δεν αφορά μόνο ενοχλητικές διαφημίσεις, για άφθονο από την καμπάνια της ΔΕΗ. Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτή η στόχευση μπορεί να πολώσει τις κοινότητες, να διαδώσει παραπληροφόρηση, ακόμη και να καταστείλει ψήφους. Επιπλέον, όταν όλοι βλέπουμε διαφορετικές διαφημίσεις, είναι δύσκολο να έχουμε μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς τους.
Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει; Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να εντείνουν το παιχνίδι τους, δίνοντάς μας περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα μας και θέτοντας όρια στην παρεμβατική παρακολούθηση. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να το επιτύχει αυτό με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).
Η δημοσκόπηση μας δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για αλλαγή. Οι περισσότεροι θέλουν ανεξάρτητους ελέγχους των αλγορίθμων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την πρόληψη της εξάπλωσης επιβλαβούς περιεχομένου. Πολλοί θέλουν επίσης περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαφημίσεις που βλέπουμε και πώς στοχεύονται.
Με τις μεγάλες εκλογές να πλησιάζουν στη Γερμανία και τη DSA στο τραπέζι, τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες. Αυτή η δημοσκόπηση είναι απλώς ένα στιγμιότυπο, αλλά είναι σαφές: οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την εξατομίκευση όσο οι εταιρείες τεχνολογίας θα ήθελαν να πιστέψουμε. Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο στοχεύουμε στο διαδίκτυο;