
Τι μπορείτε να πουλήσετε ή τι δεν μπορείτε να πουλήσετε
Προϊόντα διατροφής με αμφιλεγόμενα συστατικά
Υπάρχει μια σημαντική διάκριση στον τρόπο με τον οποίο τα πρόσθετα τροφίμων λαμβάνουν ρύθμιση μεταξύ αυτών των δύο αγορών. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί τροφίμων απαγορεύουν πολλά πρόσθετα που εξακολουθούν να επιτρέπονται στα αμερικανικά προϊόντα διατροφής.
Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί τροφίμων έχουν απαγορεύσει το κίτρινο Νο 5 (ταρτραζίνη) και το κόκκινο Νο 40 (Allura Red) λόγω στοιχείων που τα συνδέουν με ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής υπερκινητικότητας.
Η ΕΕ απαγορεύει το βρωμικό κάλιο, το οποίο χρησιμεύει ως συστατικό ψησίματος για την ενίσχυση των ιδιοτήτων της ζύμης, λόγω της πιθανής σύνδεσής του με τον καρκίνο. Τα εμπορικά αρτοποιεία στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βρωμικό κάλιο για την παραγωγή ψωμιού παρά την απουσία αυστηρών ομοσπονδιακών κανονισμών.
Η γαλακτοκομική βιομηχανία στην Αμερική χρησιμοποιεί την ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη βοοειδών (rBGH) για να αυξήσει τις αποδόσεις γάλακτος από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν απαγορεύσει τη χρήση της. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν απαγορεύσει το προϊόν επειδή θέλουν να προστατεύσουν τόσο την καλή διαβίωση των ζώων όσο και την ανθρώπινη υγεία από πιθανούς κινδύνους καρκίνου.
Καλλυντικά προϊόντα υπό έλεγχο
Το ευρωπαϊκό κανονιστικό σύστημα για τα καλλυντικά προϊόντα διατηρεί το ίδιο επίπεδο αυστηρότητας με άλλες οδηγίες της ΕΕ. Η ΕΕ ταξινομεί το isopropyl paraben μαζί με το isobutyl paraben ως απαγορευμένες ουσίες, επειδή επηρεάζουν τις λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος, αν και εξακολουθούν να επιτρέπονται στις ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές αρχές απαγόρευσαν τα προϊόντα λεύκανσης του δέρματος που περιέχουν υδροκινόνη λόγω στοιχείων που δείχνουν πιθανές καρκινογόνες παρενέργειες και δερματικές διαταραχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπορεύονται υδροκινόνη ως συστατικό σε over-the-counter διαλύματα λεύκανσης του δέρματος.
Η αντιμικροβιακή χημική ουσία τρικλοζάνη υπάρχει σε οδοντόκρεμες, σαπούνια και αποσμητικά στις ΗΠΑ, αλλά η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση της. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εκφράσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους για το τρικλοζάν, ενώ παράλληλα συνδέουν την ουσία αυτή με την αντοχή στα αντιβιοτικά.
Χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα – Διαφορετικές προσεγγίσεις κινδύνου
Το ζιζανιοκτόνο glyphosate, το οποίο εμφανίζεται στο Roundup και σε άλλα προϊόντα, παραμένει υπό έντονη ρυθμιστική εποπτεία της ΕΕ παρά την ευρεία χρήση του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΕΕ περιορίζει τη χρήση του glyphosate σε κάποιο βαθμό, επειδή η ουσία παρουσιάζει δυνητικούς δεσμούς με την ανάπτυξη καρκίνου και την περιβαλλοντική βλάβη.
Η ΕΕ απαγορεύει τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα επειδή προκαλούν θανατηφόρα βλάβη στις μέλισσες και σε άλλους οργανισμούς επικονίασης. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, ενώ εφαρμόζουν νέους περιορισμούς στη χρήση τους.
Παιδικά Προϊόντα και Ασφάλεια
Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμεύουν ως πλαστικοποιητές για τη δημιουργία εύκαμπτων πλαστικών σε διάφορα παιδικά παιχνίδια και προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισε τη χρήση συγκεκριμένων φθαλικών ενώσεων όπως οι DEHP, DBP και BBP λόγω των πιθανών δυσμενών επιπτώσεών τους στην υγεία των παιδιών, ιδίως όσον αφορά την αναπαραγωγική και αναπτυξιακή τοξικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τη χρήση επιβραδυντικών φλόγας PBDE (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες) σε έπιπλα και παιδικές πιτζάμες που πωλούνται στην Ευρώπη, επειδή οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με ενδοκρινικές διαταραχές και νευρολογικές βλάβες.
Ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρονικών
Η ΕΕ εφαρμόζει αυστηρές απαιτήσεις για την αξιολόγηση των επιπέδων ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών συσκευών. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν ενέργεια με μη αποδοτικό τρόπο δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό και του κανονισμού για την ενεργειακή επισήμανση.
Η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών δέχεται παλαιότερες ενεργοβόρες συσκευές όπως ψυγεία, μαζί με κλιματιστικά και λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά αυτά τα προϊόντα θα παραβίαζαν τους κανονισμούς χρήσης ενέργειας της ΕΕ.
Απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων
Για την επιτυχή επέκταση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), η απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Για την ΕΕ, η απόκτηση της σήμανσης CE είναι απαραίτητη, καθώς επαληθεύει ότι ένα προϊόν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος.
Στις ΗΠΑ, επικεντρωθείτε στην απόκτηση πιστοποιήσεων από το FDA για τρόφιμα και καλλυντικά και από το EPA για χημικά. Αυτές οι πιστοποιήσεις διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα σας πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις κάθε περιοχής, διευκολύνοντας την ομαλή είσοδο στην αγορά και τη συμμόρφωση με τους τοπικούς νόμους.
Συμπέρασμα
Οι ρυθμιστικές προσεγγίσεις μεταξύ των αγορών καταδεικνύουν ουσιαστικές διαφορές, παρόλο που και τα δύο μέρη δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των καταναλωτών. Η ΕΕ υιοθετεί προληπτική στάση για να περιορίσει τα προϊόντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την υγεία ή το περιβάλλον, ακόμη και όταν τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν αβέβαια. Οι επιχειρήσεις που στοχεύουν τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να προσαρμόσουν τις σειρές προϊόντων τους, επειδή τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ υπερβαίνουν εκείνα των ΗΠΑ.