
Η παρακολούθηση κάλυψε 576 influencers από 22 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Έδειξε ότι έως και το 97% από αυτούς δημοσίευσαν εμπορικό περιεχόμενο, αλλά μόνο το 20% δήλωσε ότι ήταν διαφήμιση. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε επίσης ότι έως και το 62% των influencers δεν ακολούθησαν τους κανόνες.
Οι influencers χρησιμοποίησαν άλλες διατυπώσεις όπως «συνεργασία» (16%), «συνεργασία» (15%) ή ένα γενικό ευχαριστώ στο brand του συνεργάτη (11%) αντί για την κατάλληλη ετικέτα «αμειβόμενης συνεργασίας».
Οι αναρτήσεις αφορούσαν κυρίως τη μόδα, τον τρόπο ζωής, την ομορφιά, το φαγητό, τα ταξίδια και τη φυσική κατάσταση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι 119 influencers προώθησαν ακόμη και ανθυγιεινές ή επικίνδυνες δραστηριότητες όπως πρόχειρο φαγητό, αλκοολούχα ποτά, ιατρικές ή καλλυντικές διαδικασίες, τυχερά παιχνίδια ή χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2024 θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος απαιτεί μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια του διαδικτύου. Σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι influencers θα πρέπει να δηλώνουν εάν το περιεχόμενό τους περιέχει εμπορικά μηνύματα και να παρέχουν πληροφορίες ιχνηλασιμότητας.
Στόχος της παρακολούθησης ήταν να ελεγχθεί κατά πόσον οι influencers συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Εξέτασε αναρτήσεις σε Instagram, TikTok, YouTube, Facebook, X, Snapchat και Twitch. 82 influencers είχαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο followers, 301 είχαν περισσότερους από 100.000 και 73 είχαν μεταξύ 5.000 και 100.000 followers.
Από τα 576 προφίλ, τα 358 επιλέχθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση. Οι εθνικές αρχές θα επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Μπορούν ακόμη και να λάβουν περαιτέρω μέτρα επιβολής.