
Ενώ οι Millennials και η Generation Z μεγάλωσαν με την έλευση του διαδικτύου και των smartphones, η Gen Alpha γεννήθηκε απευθείας σε αυτόν τον κόσμο. Είναι παιδιά που μεγαλώνουν στο YouTube, το TikTok και σε νοικοκυριά όπου η τεχνολογία θεωρείται δεδομένη. Έχουν millennial γονείς που τους παρέχουν υψηλό βαθμό αυτονομίας και τους εμπλέκουν στην καθημερινή λήψη αποφάσεων. Απορρίπτουν τις ετικέτες, συνδυάζουν τη φυσική με την ψηφιακή και παρόλο που είναι ακόμα πολύ νέοι, έχουν ήδη ξεχωριστές στάσεις, συνήθειες και προσδοκίες. Δεν θέλουν απλώς να παίξουν, θέλουν να αποφασίσουν, να δημιουργήσουν και να φανούν.
Τα δεδομένα στα οποία βασίζεται αυτό το άρθρο προέρχονται από έρευνα του οργανισμού Razorfish σε συνεργασία με την GWI. Η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ σε δείγμα 2.310 παιδιών ηλικίας 9 έως 13 ετών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2024. Η έρευνα χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους ερωτηματολογίου και προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στις αξίες, τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών της Generation Alpha. Αν και είναι ένα αμερικανικό πλαίσιο, πολλές από τις παρατηρήσεις ισχύουν και για το ευρωπαϊκό περιβάλλον – ειδικά όταν ακολουθούμε παγκόσμιες τάσεις που επηρεάζουν επίσης την ψηφιακή συμπεριφορά των νέων πελατών στην περιοχή μας.
Είναι μικρά αλλά απαιτητικά. Και θέλουν να αποφασίσουν
Ξεχάστε ότι τα παιδιά είναι απλώς παθητικοί αποδέκτες διαφημίσεων. Η Gen Alpha συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις σχετικά με σημαντικές αγορές. Για παράδειγμα, το 61% από αυτούς έχουν τον τελευταίο λόγο στην επιλογή ενός οικογενειακού αυτοκινήτου. Και όχι μόνο θέλουν να επηρεάσουν, αλλά και να μοιραστούν την «τεχνογνωσία» τους – για παράδειγμα, το 73% των παιδιών που χρησιμοποιούν περισσότερα από τρία καλλυντικά προϊόντα θέλουν να διδάξουν στους γονείς τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας τους.
Φυσική έναντι ψηφιακής; Και οι δύο κόσμοι είναι ίσοι
Παραδόξως, η Gen Alpha εκτιμά ιδιαίτερα τις εμπειρίες εκτός σύνδεσης, παρόλο που μεγαλώνουν με ένα κινητό στο χέρι. Περισσότερα από τα δύο τρίτα προτιμούν να τρώνε με την οικογένεια από το να σκρολάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως και το 66% θα προτιμούσε να ξοδέψει χρήματα σε ένα φυσικό προϊόν παρά σε ένα καθαρά ψηφιακό. Για τα e-shops, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η ψηφιακή επικοινωνία πρέπει να δημιουργήσει μια γέφυρα με τον πραγματικό κόσμο – για παράδειγμα, μέσω εκδηλώσεων, αναδυόμενων παραθύρων ή εκστρατειών εμπειρίας IRL .
Ομορφιά και κατάσταση: Κάτι περισσότερο από διασκέδαση
Τα καλλυντικά και η μόδα είναι θέματα γοήτρου για τη Gen Alpha. 1 στα 3 διαθέτει περισσότερα από τρία καλλυντικά προϊόντα και έως και το 68% των παιδιών έχουν τουλάχιστον ένα προϊόν πολυτελείας μέχρι την ηλικία των δέκα ετών. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για μάρκες – πρόκειται για οπτική ταυτότητα, την οποία χτίζουν μέσω των κοινωνικών μέσων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των παιδιών ακολουθούν περιεχόμενο ομορφιάς, με το ένα τρίτο να δημιουργεί τα δικά του βίντεο τύπου “Get Ready With Me”. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών της γενιάς Alpha αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στο πώς φαίνονται στο διαδίκτυο από ό, τι στην πραγματική ζωή.
Η Gen Alpha δεν δέχεται τα πράγματα όπως είναι. Προσπαθούν, προσαρμόζονται, προσαρμόζονται – από την επιλογή καλλυντικών μέχρι το πώς θέλουν να πληρώσουν. Το 40% από αυτούς προτιμούν τα μετρητά από τις κάρτες. Αντί για την αφοσίωση στο εμπορικό σήμα, αναζητούν μεταβλητότητα και την ικανότητα να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο. Δεν βλέπουν την εξατομίκευση ως όφελος, αλλά ως πρότυπο. Οι μάρκες που τους προσφέρουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημιουργία του τελικού προϊόντος θα έχουν σαφές πλεονέκτημα.

Source: Razorfish
Κοινωνική ευαισθητοποίηση; Όχι όπως θα περίμενε κανείς
Η Gen Alpha αγκαλιάζει αξίες όπως η συμμετοχικότητα και η διαφορετικότητα. Έως και το 80% των παιδιών χρησιμοποιούν φίλτρα για να αλλάξουν την εμφάνισή τους, αλλά αναμένουν από τα μέσα ενημέρωσης να απεικονίζουν διάφορους σωματότυπους. Ωστόσο, τα οικολογικά ζητήματα παραμένουν μάλλον στο περιθώριο. Μόνο το 38% των παιδιών θα πλήρωναν επιπλέον για ένα βιώσιμο προϊόν. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένας χαμηλός αριθμός, στο πλαίσιο της ηλικίας τους, είναι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό – ειδικά για τα παιδιά που δεν έχουν εισόδημα, αλλά ήδη διαμορφώνουν την αγοραστική συμπεριφορά του νοικοκυριού τους σήμερα. Σε σύγκριση με τη γενιά Z, η οποία αναφέρει συχνότερα τη βιωσιμότητα ως προτεραιότητα, εξακολουθεί να είναι μια αξιοσημείωτη διαφορά. Για τις μάρκες, αυτό είναι ένα μήνυμα ότι αν θέλουν να εμπλέξουν τη Gen Alpha στη βιωσιμότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια διαφορετική γλώσσα – όχι ηθικολογώντας, αλλά σχεδιάζοντας, κύρος και παιχνιδιάρικη διάθεση.
Τι να αφαιρέσετε από αυτό εάν πουλάτε στο διαδίκτυο;
- Η Gen Alpha δεν είναι μελλοντικοί πελάτες – αποτελούν ήδη μέρος της διαδικασίας αγοράς. Από τα παντοπωλεία μέχρι τα αυτοκίνητα και τα καλλυντικά – έχουν μια φωνή που ακούγεται.
- Ο ψηφιακός κόσμος πρέπει να έχει εμβέλεια εκτός σύνδεσης. Αν και ζουν στο διαδίκτυο, λαχταρούν σωματική εμπειρία και κοινωνική αλληλεπίδραση.
- Ξεχάστε τις κατηγορίες “για αγόρια” και “για κορίτσια”. Η περιποίηση της επιδερμίδας, η μόδα και η τεχνολογία είναι για όλους – ανεξάρτητα από το φύλο.
- Η εξατομίκευση δεν είναι πλεονέκτημα, είναι πρότυπο. Από τη συσκευασία έως τους διαμορφωτές – θέλουν να δημιουργήσουν το προϊόν με τον δικό τους τρόπο.
- Το θέμα της βιωσιμότητας δεν θα τους ενδιαφέρει αν δεν είναι δροσερό. Χτίζουν μια αίσθηση ευθύνης μέσω του στυλ και της αυτοέκφρασης, όχι μέσω γεγονότων.
Για τις μάρκες ηλεκτρονικού εμπορίου που θέλουν να παραμείνουν μπροστά, είναι πλέον απαραίτητο να σκέφτονται όπως η Gen Alpha. Όχι επειδή είναι παιδιά των πελατών σας – αλλά επειδή είναι ήδη πελάτες οι ίδιοι.