
Η διετής ανάλυση διεξήχθη από το πρακτορείο OneLittleWeb, το οποίο βασίστηκε σε παγκόσμια δεδομένα SEMrush από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025. Επικεντρώθηκαν στα 10 κορυφαία chatbots AI και στις 10 κορυφαίες μηχανές αναζήτησης ανά όγκο επισκεψιμότητας ιστού, παρακολουθώντας τόσο τις ετήσιες όσο και τις μηνιαίες τάσεις.
Το AI αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά το Google vs AI δείχνει ότι η Google εξακολουθεί να κυριαρχεί
Chatbots όπως το ChatGPT, το Perplexity και το DeepSeek κατέγραψαν συνολικά 55,2 δισεκατομμύρια επισκέψεις μεταξύ Απριλίου 2024 και Μαρτίου 2025, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 80,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μόνο το ChatGPT είχε κατά μέσο όρο 185 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες τον Μάρτιο του 2025.
Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή, τα ποσοστά παραμένουν ασύγκριτα: οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης είχαν 1,86 τρισεκατομμύρια επισκέψεις κατά την ίδια περίοδο – δηλαδή 34 φορές περισσότερες από τα chatbots AI. Η Google διατηρεί μερίδιο αγοράς 87,6%, ενώ το ChatGPT κυριαρχεί μεταξύ των chatbots με μερίδιο 86,3%.
Τα chatbots επεκτείνονται γρήγορα, αλλά δεν βγάζουν την Google από το παιχνίδι. Όχι ακόμα.
Οι χρήστες χρησιμοποιούν το AI κυρίως για γρήγορες απαντήσεις, ενώ οι μηχανές αναζήτησης αρχίζουν να το ενσωματώνουν απευθείας στη λειτουργικότητά τους. Η Google επενδύει μαζικά στο Search Generative Experience (SGE), η Microsoft στο Copilots και η ενσωμάτωσή τους στην αναζήτηση Bing. Αυτές ακριβώς οι ενσωματώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο η Google, μετά από μια μικρή πτώση στα μέσα του 2024, επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης και κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά της το περασμένο έτος τον Μάρτιο του 2025 – 163,7 δισεκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις.
Οι μικρότεροι παίκτες αξιοποιούν επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για ανάπτυξη:
- Γενναίος +64% Υου
- Νάβερ +34%
- Bing +27%
Αντίθετα, η Yahoo υποχώρησε κατά 22,5%, σηματοδοτώντας σαφώς ότι οι πλατφόρμες χωρίς ενσωμάτωση AI χάνουν τη σημασία τους.

Source: OneLittleWeb
Στον αγώνα Google vs AI, η λειτουργικότητα αποφασίζει, όχι μόνο το όνομα
Ενώ το ChatGPT κυριαρχεί στην αγορά κατ’ όγκο, η πραγματική ιστορία εκτυλίσσεται ανάμεσα σε ταχέως αναπτυσσόμενες πλατφόρμες όπως:
- DeepSeek: 113,000% αύξηση (1,7 δισεκατομμύρια επισκέψεις)
- Grok: +350.000% (ξεπέρασε το Copilot και το Gemini στην καθημερινή κίνηση)
- Perplexity και Claude: ισχυρή ανάπτυξη χάρη σε συνεργασίες και επαγγελματικά εργαλεία
- Microsoft Copilot: πάνω από 1.000% ανάπτυξη χάρη στην ενσωμάτωση σε Windows, M365 και επιχειρηματικά εργαλεία
Η διαφορά δεν είναι στην τεχνολογία, αλλά στις πηγές από τις οποίες αντλεί. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως, τα ηλεκτρονικά καταστήματα συχνά υποτιμούν μια βασική πτυχή: η τεχνητή νοημοσύνη έχει αξία μόνο όταν έχει κάτι να αντλήσει. Χωρίς ποιοτικό περιεχόμενο, δομημένα δεδομένα και έγκυρους ιστότοπους, κανένα chatbot δεν έχει τίποτα να αναφέρει. Και χωρίς αυτό, ένα εμπορικό σήμα δεν έχει τρόπο να εισέλθει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του χρήστη – είτε σε περιβάλλον AI είτε σε παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης.
Τι σημαίνει αυτό για το ηλεκτρονικό εμπόριο;
Από τη σκοπιά των brands και των e-shops, δεν πρόκειται για δίλημμα Google vs AI, αλλά για μάχη για ορατότητα και στα δύο περιβάλλοντα ταυτόχρονα. Εάν ένα εμπορικό σήμα δεν βρίσκεται σε έγκυρες πηγές σήμερα, δεν υπάρχει όχι μόνο στο Google, αλλά και στις απαντήσεις από το ChatGPT ή το Perplexity.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν απαντά πλέον μόνο σε ερωτήσεις. Καθοδηγεί τους πελάτες να αγοράσουν. Όλο και περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης απαντούν σε ερωτήσεις που έχουν άμεσο εμπορικό αντίκτυπο:
- “Τα καλύτερα smartphone κάτω των 500 £”
- “Τι δώρο για το αφεντικό;”
- “Ποιες μάρκες κάνουν βιώσιμα αθλητικά παπούτσια;”
Μήπως αυτό ακούγεται σαν τυπικά ερωτήματα SEO; Ναι. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι οι χρήστες σήμερα δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν κλικ στο Google και να αναζητούν απαντήσεις μεταξύ δέκα αποτελεσμάτων.
Η Perplexity, για παράδειγμα, δοκιμάζει ήδη απευθείας συνδέσεις με ηλεκτρονικά καταστήματα – συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αγοράς απευθείας από τη διεπαφή AI. Αυτό σημαίνει ότι μια μάρκα που δεν φτάνει στην έξοδο AI δεν είναι στο παιχνίδι. Ούτε στην οργανική αναζήτηση ούτε στις αποφάσεις αγοράς.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το SEO δεν πεθαίνει. Αντίθετα, το καλό SEO αποτελεί προϋπόθεση για την ορατότητα και σε περιβάλλοντα AI. Τα bot συνομιλίας αντλούν από δείκτες Google ή Bing, αξιολογούν την αρχή τομέα, τη δομή περιεχομένου και την τεχνική ποιότητα. Επομένως, όλοι οι θεμελιώδεις κλάδοι SEO παραμένουν κρίσιμοι – απλώς το πλαίσιο εφαρμογής τους αλλάζει.
Αναζήτηση AI έναντι Google
Η ταχεία άνοδος των chatbots AI, τα οποία αρχίζουν να απαντούν σε εμπορικά σημαντικά ερωτήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν άμεσα τη διαδικασία αγοράς εντός της διεπαφής (π.χ. Perplexity), θέτει νέες απαιτήσεις στις μάρκες. Δεν αρκεί να βελτιστοποιηθεί για την Google. Δεν αρκεί να έχετε γενικά καλό περιεχόμενο. Οι επωνυμίες ηλεκτρονικού εμπορίου και οι ομάδες μάρκετινγκ θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την ορατότητα σε όλα τα κανάλια.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει τρία θεμελιώδη βήματα:
- Μην σταματήσετε να επενδύετε σε στρατηγική περιεχομένου Το περιεχόμενο παραμένει το θεμελιώδες πλεονέκτημα που καθορίζει εάν μια επωνυμία εισέρχεται στις απαντήσεις εργαλείων AI καθώς και στα παραδοσιακά αποτελέσματα αναζήτησης. Η ποιότητα, η εξουσία και η τεχνική επεξεργασία είναι καθοριστικές. Όσο πιο ολοκληρωμένο, δομημένο και σχετικό είναι το περιεχόμενο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τα chatbots να το συμπεριλάβουν στις απαντήσεις τους.
- Επεκτείνετε τα αναλυτικά στοιχεία για να συμπεριλάβετε πηγές από τις οποίες αντλούν οι έξοδοι AI Εάν τα εργαλεία AI χρησιμοποιούν παραπομπές ή συνδέσμους προς συγκεκριμένους ιστότοπους, οι επωνυμίες πρέπει να γνωρίζουν πού εμφανίζονται (και δεν εμφανίζονται). Η αμηχανία και ορισμένες άλλες πλατφόρμες σάς επιτρέπουν να δείτε από ποιες απαντήσεις ιστότοπων αντλούν. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν βασική εισροή για τη στρατηγική περιεχομένου – βοηθώντας στον εντοπισμό νέων ευκαιριών καθώς και αδύναμων σημείων.
- Προσαρμόστε περιεχόμενο όχι μόνο για το Googlebot, αλλά και για “προγράμματα ανίχνευσης AI” Ακριβώς όπως η βελτιστοποίηση για το Googlebot έγινε στο παρελθόν, σήμερα είναι απαραίτητο να εξετάσουμε πώς τα μοντέλα AI αντιλαμβάνονται και αξιολογούν το περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει εργασία με δομημένα δεδομένα (schema.org), σαφή επισήμανση οντοτήτων, δημιουργία αξιόπιστων συνδέσμων και διασφάλιση ότι το περιεχόμενο είναι εύκολα αναγνώσιμο από μηχανή και κατανοητό. Το AI δεν διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές – αξιολογεί συγκεκριμένη δομή δεδομένων.
Το μέλλον δεν ανήκει σε ένα εργαλείο. Ανήκει σε εκείνες τις μάρκες που καταφέρνουν να βελτιστοποιήσουν και για τις δύο ροές – για τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης και για τις πλατφόρμες AI. Αυτό απαιτεί έναν νέο τρόπο σκέψης, διευρυμένους KPI, αλλά και το θάρρος να επανεξετάσουμε πού οι πελάτες λαμβάνουν πληροφορίες πριν από την αγορά σήμερα.
Η ορατότητα σήμερα δεν είναι κατασκευασμένη μόνο για τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και για την τεχνητή νοημοσύνη. Το SEO γίνεται έτσι η παγκόσμια γλώσσα της ψηφιακής συνάφειας.