Είτε είστε έμπειρος σχεδιαστής είτε μόλις ξεκινάτε στον τομέα, η κατανόηση αυτών των εννοιών είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία διαισθητικών, ελκυστικών και αποτελεσματικών ψηφιακών εμπειριών. Από την ψυχολογία πίσω από την εμπειρία χρήστη έως τα οπτικά στοιχεία των διεπαφών χρήστη, θα εμβαθύνουμε στα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον εξαιρετικό σχεδιασμό. Μέχρι το τέλος αυτού του οδηγού, θα έχετε μια σταθερή κατανόηση των αρχών σχεδιασμού UX και UI, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε πιο εύχρηστα και οπτικά ελκυστικά ψηφιακά προϊόντα.
Η σημασία τόσο της εμπειρίας χρήστη (UX) όσο και της διεπαφής χρήστη (UI) δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Αυτοί οι δύο κλάδοι σχεδιασμού αναφέρονται συχνά μαζί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με τους συγκεκριμένους ρόλους και τις ευθύνες τους. Ενώ μοιράζονται τον κοινό στόχο της ενίσχυσης της ικανοποίησης των χρηστών, οι προσεγγίσεις και οι μεθοδολογίες τους διαφέρουν σημαντικά.
Το UX Design επικεντρώνεται στη συνολική εμπειρία που έχει ένας χρήστης ενώ αλληλεπιδρά με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από την ευκολία πλοήγησης έως το πόσο ικανοποιητική είναι η συνολική εμπειρία. Πρόκειται για την κατανόηση των αναγκών και των σημείων πόνου των χρηστών και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Όταν εξετάζετε το UX, εξετάζετε τη χρηστικότητα, την προσβασιμότητα και την ευχαρίστηση που προέρχεται από τη χρήση ενός προϊόντος.
Από την άλλη, το UI Design ασχολείται με την εμφάνιση και την αίσθηση του προϊόντος, εστιάζοντας συγκεκριμένα στο σχεδιασμό των στοιχείων διεπαφής με τα οποία αλληλεπιδρούν οι χρήστες. Αυτό περιλαμβάνει κουμπιά, εικονίδια, απόσταση, συνδυασμούς χρωμάτων, τυπογραφία και ανταποκρινόμενο σχεδιασμό. Το UI στοχεύει στη δημιουργία οπτικά ελκυστικών διεπαφών που όχι μόνο προσελκύουν τους χρήστες αλλά και τους καθοδηγούν αβίαστα στο ταξίδι του χρήστη.
Καθώς περιηγούμαστε σε αυτό το άρθρο, στοχεύουμε να διευκρινίσουμε αυτές τις βασικές διακρίσεις. Θα διερευνήσουμε τους ρόλους, τις διαδικασίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό UX και UI, καθώς και πώς αλληλοσυμπληρώνονται για να βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία χρήστη. Η κατανόηση αυτών των περιπλοκών θα σας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε σχέδια που δεν είναι μόνο λειτουργικά αλλά και εξαιρετικά ελκυστικά και επικεντρωμένα στον χρήστη. Λοιπόν, ας βουτήξουμε και ας ξετυλίξουμε τις διαφορές μεταξύ σχεδιασμού UX και UI.
Τι είναι το UX Design;
Το UX σημαίνει εμπειρία χρήστη. Στην πράξη, είναι η αίσθηση που έχουν οι χρήστες όταν αλληλεπιδρούν με ένα συγκεκριμένο ψηφιακό προϊόν, όπως ένας ιστότοπος ή μια εφαρμογή. Ο σχεδιασμός UX είναι μια ποικίλη πειθαρχία που αντλεί από πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογίας, του μάρκετινγκ, της έρευνας αγοράς, του σχεδιασμού, των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Συνδυάζει όλα αυτά και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και πρακτικό αποτέλεσμα για τον πελάτη.
Ο σχεδιασμός UX μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε ψηφιακά όσο και σε φυσικά προϊόντα. Ωστόσο, συχνά συνδυάζεται με το σχεδιασμό ιστοσελίδων. Ένας καλοφτιαγμένος σχεδιασμός UX θα εξασφαλίσει έναν σαφή ιστότοπο όπου οι πελάτες μπορούν να βρουν αυτό που χρειάζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Ως αποτέλεσμα, είναι λιγότερο πιθανό να φύγουν και να μην ολοκληρώσουν την αγορά τους.
Ο όρος “εμπειρία χρήστη” χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Επινοήθηκε από τον Donald Norman, γνωστικό επιστήμονα στην Apple.
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι οι πρώτες ενδείξεις του UX μπορούν να εντοπιστούν στη δεκαετία του 1950, όταν εμφανίστηκε στη σκηνή ο Αμερικανός βιομηχανικός μηχανικός Henry Dreyfuss. Έγινε διάσημος για το σχεδιασμό μηχανών και τη βελτίωση της χρηστικότητάς τους. Οι ιδέες του είχαν ως στόχο να κάνουν τα μεμονωμένα προϊόντα να εξυπηρετούν τους ανθρώπους καλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστα.
Ο Walt Disney ήταν επίσης υπεύθυνος για μια σημαντική αλλαγή στο σχεδιασμό UX. Οι ειδικοί τον θεωρούν τον πρώτο σχεδιαστή UX. Είχε εμμονή με τη δημιουργία μαγικών, καθηλωτικών και τέλειων εμπειριών χρήστη στα παραμύθια του. Ας μην ξεχνάμε τη δεκαετία του 1970, η οποία εγκαινίασε την εποχή των προσωπικών υπολογιστών. Ο σχεδιασμός UX άρχισε να επεκτείνεται, αλλά δεν είχε όνομα. Μόνο όταν ο Donald Norman του έδωσε ένα όνομα.

Source: Unsplash.com
Αρχές σχεδιασμού UX
Όταν λέτε “καλός σχεδιασμός UX”, όλοι σκέφτονται κάτι διαφορετικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που το ορίζουν σαφώς.
Να δίνετε πάντα προτεραιότητα στον χρήστη
Ο σχεδιασμός UX δίνει προτεραιότητα στον χρήστη. Αν και μπορεί να φαίνεται απλό και προφανές, ο σχεδιαστής μπορεί να το παραβλέψει λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η αντίληψη του πελάτη. Ένας εξαιρετικός σχεδιασμός UX εξυπηρετεί τους χρήστες και τους βοηθά να λύσουν τα προβλήματά τους με τον ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο. Ένα e-shop είναι μια καθαρή ιστοσελίδα όπου τα προϊόντα χωρίζονται σε μερικές βασικές κατηγορίες. Υπάρχει μια γραμμή αναζήτησης και, φυσικά, μια απλή διαδικασία πληρωμής.
Ο σχεδιασμός UX δεν πρέπει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Διαφορετικά, μπορεί να αποθαρρύνει ένα άτομο από την αγορά ή την περιήγηση στον ιστότοπο και να το κάνει να χάσει. Η απλότητα, η ιεραρχία και η συνέπεια είναι το κλειδί
Απλότητα, ιεραρχία και συνέπεια
Επιτρέψτε στους χρήστες να βρουν αυτό που χρειάζονται σε δευτερόλεπτα και να κάνουν αυτό για το οποίο ήρθαν. Κάθε μία από αυτές τις δυνατότητες το κάνει διαφορετικά:
- Απλότητα – ένας ιστότοπος δεν χρειάζεται να έχει τον πιο πρωτότυπο σχεδιασμό για να είναι εύκολος για έναν χρήστη να πλοηγηθεί. Η απλότητα αφορά περισσότερο τον περιορισμό περιττών στοιχείων και βημάτων που περιπλέκουν την εμπειρία του χρήστη.
- Ιεραρχία – η κατάλληλη τοποθέτηση χρωμάτων, γραμματοσειρών και άλλων στοιχείων θα διασφαλίσει ότι οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα στον ιστότοπο. Θα βρουν όλα όσα χρειάζονται πολύ γρήγορα, αυξάνοντας αυτόματα τις πιθανότητές τους να κάνουν αγορές, να εγγραφούν κ.λπ.
- Συνέπεια – η χρήση των ίδιων χρωμάτων, γραμματοσειρών και άλλων στοιχείων που σχετίζονται με την επωνυμία σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε για να επικοινωνείτε με τον χρήστη βελτιώνει και ενθαρρύνει επίσης την εμπειρία χρήστη.
Λειτουργικότητα πρώτα, σχεδιασμός δεύτερος
Ο σχεδιασμός UX στοχεύει να διευκολύνει τις μεμονωμένες δραστηριότητες, όπως η εύρεση προϊόντων ή αγορών, για τους χρήστες. Ενώ η εμφάνιση και η αίσθηση ενός ψηφιακού προϊόντος είναι σημαντικές, η λειτουργικότητα έρχεται πάντα πρώτη.
Η έμπνευση πρέπει να προέρχεται από το οικείο
Πολλοί σχεδιαστές UX συχνά δημιουργούν αντισυμβατικά και over-the-top προϊόντα που οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Αυτό δημιουργεί περιττά εμπόδια για αυτούς, οδηγώντας τους τελικά να εγκαταλείψουν την εφαρμογή ή τον ιστότοπο. Με άλλα λόγια, ο καλός σχεδιασμός UX πρέπει να βασίζεται σε καθιερωμένα πλαίσια σχεδιασμού. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα πλαίσια και να μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα σε αυτά.

Source: Unsplash.com
Τι λύνει το UX Design;
Ο σχεδιασμός UX καλύπτει διάφορους τομείς, όπως:
- Ο σχεδιασμός αλληλεπίδρασης – επίσης γνωστός ως IxD, είναι η διαδικασία ανακάλυψης του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο αλληλεπιδρά με ένα προϊόν για να απλοποιήσει τη διαδικασία και να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Επιπλέον, ο σχεδιασμός αλληλεπίδρασης αφορά την παρατήρηση του τρόπου συμπεριφοράς του προϊόντος όταν το χρησιμοποιεί το άλλο μέρος, δηλαδή ποια ανατροφοδότηση παρέχει και πώς μπορεί να αντιδράσει ένα άτομο.
- Έρευνα χρηστών – μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσετε τους χρήστες και να ανακαλύψετε τα προβλήματά τους. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να σχεδιάσετε αποτελεσματικές λύσεις για να προσαρμόσετε το προϊόν σας ώστε να είναι εύκολο στη χρήση και πρακτικό.
- Αρχιτεκτονική πληροφοριών – χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους χρήστες να πλοηγηθούν στα προϊόντα και τις πληροφορίες που παρέχετε. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην αποτελεσματική οργάνωση και διάρθρωση του περιεχομένου.
- Προσαρμοστικότητα ιστού – διασφαλίζει ότι η διεπαφή χρήστη εμφανίζεται καλά σε διάφορες συσκευές, από επιτραπέζιο υπολογιστή έως tablet έως κινητό.
- Περιεχόμενο – το περιεχόμενο στον ιστότοπο είναι επίσης σημαντικό για το UX. Τα άρθρα, οι περιγραφές προϊόντων και άλλα κείμενα επηρεάζουν σημαντικά την εμπειρία του χρήστη. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι το κείμενο είναι κατάλληλο για την τοποθεσία, σχετίζεται με εικόνες ή άλλα οπτικά στοιχεία και είναι σχετικό.
- Δημιουργία personas – Οι σχεδιαστές UX μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συλλέγουν για να δημιουργήσουν personas για τα οποία στη συνέχεια σχεδιάζουν ιστότοπους, εφαρμογές και άλλα προϊόντα.
- Άλλοι τομείς – Το UX περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικούς τομείς, όπως η χρηστικότητα, η προσβασιμότητα και η εικονική πραγματικότητα.
Συμβουλές εμπειρογνωμόνων
Στο UX και AI, μια περσόνα είναι ένας χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει τις ανάγκες, τους στόχους και τις συμπεριφορές μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων. Βοηθά στην κατανόηση των χρηστών και στη δημιουργία πιο πολύτιμου και καλύτερου περιεχομένου.
Τι είναι το UI Design;
Το UI είναι συντομογραφία του “user interface”. Αυτός ο τομέας σχεδιασμού επικεντρώνεται στην αισθητική ενός προϊόντοςκαι στα γραφικά του. Η διεπαφή χρήστη περιλαμβάνει όλα όσα βλέπετε σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή, όπως εικόνες, κείμενο, πανό, κουμπιά κ.λπ.
Η διεπαφή χρήστη είναι ζωτικής σημασίας επειδή μπορεί να πείσει τους χρήστες να παραμείνουν στον ιστότοπο και να πραγματοποιήσουν μια αγορά. Επηρεάζει επίσης σημαντικά το UX επειδή μπορεί να το βελτιώσει. Ένας όμορφος και λειτουργικός ιστότοπος θα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ καλύτερα από έναν ακατάστατο όπου ένα στοιχείο είναι στρωμένο πάνω στο άλλο και δεν σχετίζεται με το σύνολο.
Η ιστορία του UI ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την εισαγωγή του υπολογιστή Xerox Alto, του πρώτου που είχε ένα εξελιγμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη ή GUI. Επειδή ο υπολογιστής Xerox είχε επικαλυπτόμενα παράθυρα, αναδυόμενα μενού και εικονίδια ή κουμπιά για κάθε λειτουργία, οποιοσδήποτε χωρίς ειδική εκπαίδευση πληροφορικής μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει.
Αυτή η αλλαγή έκανε τους υπολογιστές προσβάσιμους σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων και βελτίωσε τη συνολική εμπειρία χρήστη.
Τύποι σχεδίασης περιβάλλοντος εργασίας χρήστη
Ο σχεδιασμός περιβάλλοντος εργασίας χρήστη έχει μερικούς βασικούς τύπους, οι οποίοι είναι:
- Γραφική διεπαφή χρήστη (GUI) – είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους διεπαφής που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ιστότοπων και εφαρμογών. Επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν μέσω εύχρηστων εικονιδίων και κουμπιών που κάνουν κλικ με ποντίκι ή trackpad. Ένα καλό παράδειγμα ενός GUI είναι η αρχική οθόνη ή η επιφάνεια εργασίας.
- Διεπαφή χρήστη φωνής (VUI) – επίσης γνωστή ως διεπαφή χρήστη ομιλίας. Η δουλειά του είναι να αναγνωρίζει την ομιλία για να κατανοεί τις φωνητικές εντολές. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως. Παραδείγματα VUI είναι δημοφιλείς βοηθοί φωνής όπως το Siri, το Google Home ή η Alexa της Amazon.
- Διεπαφή βάσει μενού – Μπορούμε επίσης να αναφερθούμε σε αυτό ως διεπαφή βάσει μενού. Μέσα σε αυτό, οι χρήστες αλληλεπιδρούν με ένα πρόγραμμα ή σύστημα μέσω μιας σειράς μενού. Αυτά τα μενού είναι επιλογές ή εντολές που επιλέγονται χρησιμοποιώντας ένα δείκτη, οθόνη αφής ή πληκτρολόγιο. Οι διεπαφές που βασίζονται σε μενού μπορούν να βρεθούν στα ΑΤΜ, για παράδειγμα.
- Διεπαφή γραμμής εντολών – είναι μια διεπαφή που βασίζεται σε κείμενο όπου πληκτρολογείτε εντολές. Στη συνέχεια, οι εντολές αλληλεπιδρούν με το λειτουργικό σύστημα. Αυτός ο τύπος διεπαφής ήταν διαδεδομένος στο παρελθόν, αλλά θα τον συναντήσετε ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε Node.js.
- Εικονική πραγματικότητα (VR) – Η εικονική πραγματικότητα δημιουργεί την ψευδαίσθηση του πραγματικού κόσμου. Είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, οπότε θα το βλέπετε όλο και περισσότερο ως σχεδιαστής AI.
Γνωρίζατε ότι…
Πολύ πριν από την έκρηξη του φωνητικού βοηθού, οι σχεδιαστές AI χρησιμοποιούσαν τη φωνητική διεπαφή χρήστη. Το χρησιμοποίησαν για να βελτιστοποιήσουν ιστότοπους για άτομα με αναπηρίες.
Βασικές αρχές διεπαφής χρήστη
Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη καλής ποιότητας. Αυτά είναι:
- Απλότητα
Αυτό είναι το ίδιο με το UX. Ένας απλός σχεδιασμός διεπαφής χρήστη διευκολύνει τους χρήστες να πλοηγηθούν σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό για το οποίο βρίσκονται εκεί. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα απλής διεπαφής χρήστη είναι το Google Home. Θα βρείτε μόνο τη γραμμή αναζήτησης, κουμπιά και μερικές επιπλέον πληροφορίες.
- Συνέπεια
Η χρήση στοιχείων που είναι ίδια ή παρόμοια με κάποιο τρόπο διευκολύνει τους χρήστες να συνηθίσουν στο σχεδιασμό και να προβλέψουν τι θα υπάρχει στην επόμενη υποσελίδα. Αυτό επιταχύνει, για παράδειγμα, την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών. Ο ιστότοπος του Facebook είναι ένα καλό παράδειγμα συνέπειας. Η επάνω γραμμή και η πλαϊνή γραμμή είναι πολύ παρόμοιες και πάντα παρούσες, δίνοντας στους χρήστες γρήγορη πρόσβαση σε διαφορετικές ενότητες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Source: Unsplash.com
- Οπτική ιεραρχία
Εδώ συναντώνται το UI και το UX. Με τη σωστή τακτοποίηση των στοιχείων, μπορείτε να κατευθύνετε την προσοχή των χρηστών και να διευκολύνετε την πλοήγηση στον ιστότοπο ή την εφαρμογή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ιεραρχία για να επισημάνετε συγκεκριμένες πληροφορίες και να διασφαλίσετε ότι οι επισκέπτες δεν θα τις χάσουν. Στην περίπτωση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, αυτό μπορεί να σημαίνει την τοποθέτηση προϊόντων με έκπτωση στην κορυφή της κύριας σελίδας.
- Ανάδραση
Οι χρήστες χρειάζονται άμεση ανατροφοδότηση όταν αλληλεπιδρούν με στοιχεία ενός ιστότοπου ή μιας εφαρμογής. Αυτό τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου και τους καθησυχάζει ότι αυτό που κάνουν έχει αποτέλεσμα. Η ανατροφοδότηση μπορεί να έχει τη μορφή οπτικών ή ηχητικών ενδείξεων. Ορισμένες εφαρμογές, όπως το Messenger, χρησιμοποιούν ακόμη και έναν συνδυασμό των δύο.
- Προσβασιμότητα
Η καλή τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει την προσβασιμότητα, ώστε ένα άτομο με αναπηρία να μπορεί να χρησιμοποιεί το ψηφιακό προϊόν. Η προσβασιμότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει παράγοντες όπως η προσαρμογή της χρωματικής αντίθεσης ή του μεγέθους της γραμματοσειράς. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε τη φωνητική ανάγνωση ή την πλοήγηση μέσω πληκτρολογίου στον ιστότοπο ή την εφαρμογή.
- Διαύγεια
Πρόκειται για την παρουσίαση πληροφοριών με σαφή τρόπο που μπορεί να κατανοήσει το κοινό-στόχος σας. Εάν έχετε ένα e-shop ή μια ιστοσελίδα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, επιλέξτε απλή γλώσσα, ευανάγνωστες γραμματοσειρές και χρώματα που δεν εμποδίζουν την περιήγηση στο περιεχόμενο. Ένα ανοιχτό φόντο με σκοτεινή γραμματοσειρά είναι ιδανικό.
- Αισθητική και οπτική έκκληση
Η τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται κυρίως στην εμφάνιση και την αίσθηση του προϊόντος, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το πώς αισθάνεται ένα άτομο όταν το χρησιμοποιεί. Επομένως, ως σχεδιαστής διεπαφής χρήστη, θα ασχοληθείτε με τη δημιουργία μιας ελκυστικής, ελκυστικής, ελκυστικής διεπαφής που ευθυγραμμίζεται με την επωνυμία ή την επωνυμία της.
- Δυνατότητα προσαρμογής
Αυτό το σημείο επικεντρώνεται στην προσαρμογή του ιστότοπου και της εφαρμογής σε διαφορετικά μεγέθη οθόνης. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού AI στον σημερινό κόσμο, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές, από κινητά τηλέφωνα έως tablet έως υπολογιστές.Γνωρίζατε ότι…
Η ικανότητα ενός ιστότοπου ή μιας εφαρμογής να προσαρμόζεται σε διαφορετικές οθόνες ονομάζεται επίσης “ανταπόκριση”;

Source: Unsplash.com
Στοιχεία σχεδίασης περιβάλλοντος εργασίας χρήστη
Ο σχεδιασμός περιβάλλοντος εργασίας χρήστη λειτουργεί με πολλά στοιχεία. Τα πιο συνηθισμένα που θα συναντήσετε είναι:
- Χρώματα – δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Εάν τα συνδυάσετε, χρησιμοποιήστε παρόμοιες αποχρώσεις για να αποφύγετε τη δημιουργία επιθετικών αντιθέσεων.
- Γραμματοσειρά – πρέπει να είναι ευανάγνωστη, ώστε να μην δυσκολεύει τους χρήστες να αλληλεπιδρούν με την εφαρμογή. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα στο σχεδιασμό διεπαφής χρήστη. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι όλες οι γραμματοσειρές που επιλέγετε συνεργάζονται.
- Οι εικόνες μπορεί να είναι φωτογραφίες, διάφορα γραφικά στοιχεία ή γραφήματα. Βελτιώνουν έναν ιστότοπο ή άλλο ψηφιακό προϊόν και παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες.
- Κινούμενα σχέδια και εφέ – αυτά είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή και μπορούν να επιστήσουν την προσοχή σε συγκεκριμένες πληροφορίες. Ωστόσο, προσέξτε να μην τα κάνετε ενοχλητικά και δυσάρεστα όταν τα επιλέγετε.
- Δευτερεύοντα γραφικά στοιχεία – αυτά περιλαμβάνουν κουμπιά και φόρμες που διασπούν το κείμενο, προσελκύουν την προσοχή και διευκολύνουν την πλοήγηση στη σελίδα.
Ποιο είναι το επίκεντρο του σχεδιασμού διεπαφής χρήστη;
Η περιγραφή εργασίας ενός σχεδιαστή περιβάλλοντος εργασίας χρήστη συνήθως περιλαμβάνει:
- Ανάλυση των χρηστών και των προτιμήσεών τους
- Μάθετε πώς αισθάνονται οι χρήστες για τα προϊόντα (ιστότοπος, εφαρμογή κ.λπ.)
- Δημιουργία πρωτοτύπων διεπαφών χρήστη
- Δημιουργία και χρήση διαδραστικών στοιχείων και κινούμενων εικόνων
- Προσαρμογή του προϊόντος για όλα τα μεγέθη οθόνης
- Εφαρμογή σχεδιαστικών λύσεων
Σχεδιασμός UX έναντι διεπαφής χρήστη
Η κύρια διαφορά μεταξύ του σχεδιασμού UX και UI είναι ότι το UX επικεντρώνεται στη συνολική εμπειρία του χρήστη όταν αλληλεπιδρά με ένα προϊόν. Αντίθετα, το UI έχει να κάνει με την οπτική παρουσίαση ενός ιστότοπου, μιας εφαρμογής ή άλλης διεπαφής. Το UX αναζητά επίσης και λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων κατά τη χρήση του προϊόντος. Στη συνέχεια, το UI βασίζεται στις λύσεις UX και προσπαθεί να τις κάνει αισθητικά ευχάριστες, συναρπαστικές και διαισθητικές.
Καθ ‘όλη τη διαδικασία σχεδιασμού, το UX έρχεται πρώτο. Η διεπαφή χρήστη έρχεται στη συνέχεια μόλις ο σχεδιαστής εντοπίσει τα προβλήματα και επινοήσει λύσεις. Και να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε UX μόνο στον ψηφιακό κόσμο. Έχει επίσης τη θέση του στο σχεδιασμό φυσικών προϊόντων. Από την άλλη, η διεπαφή χρήστη ισχύει μόνο για τον ψηφιακό κόσμο, δηλαδή ιστότοπους, εφαρμογές για κινητά και ούτω καθεξής.
Διαφορές μεταξύ σχεδιαστών UX και UI
Οι δεξιότητες που απαιτούνται από έναν σχεδιαστή UX και UI είναι ελάχιστα διαφορετικές. Και οι δύο πρέπει να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Θα πρέπει επίσης να αισθάνονται άνετα να ερευνούν τη συμπεριφορά των χρηστών και να δημιουργούν και να δοκιμάζουν πρωτότυπα.
Ορισμένες διαφορές περιλαμβάνουν το γεγονός ότι ένας σχεδιαστής UX πρέπει να είναι κριτικός στοχαστής και να κατανοεί την αρχιτεκτονική πληροφοριών. Ένας σχεδιαστής διεπαφής χρήστη, από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχει δημιουργική νοοτροπία και γνώση του ανταποκρινόμενου σχεδιασμού.
Ένας σχεδιαστής UX επικεντρώνεται περισσότερο στη χρηστικότητα και την πρακτικότητα, ενώ ένας σχεδιαστής UI επικεντρώνεται στη διαδραστικότητα και τα χαρακτηριστικά επωνυμίας (γραμματοσειρές, χρώματα κ.λπ.).

Source: Unsplash.com
Εργαλεία σχεδίασης UX και UI
Ως σχεδιαστής UX και UI, έχετε πολλά εργαλεία για να επιταχύνετε και να βελτιστοποιήσετε ολόκληρη τη διαδικασία και να εξασφαλίσετε ακριβή αποτελέσματα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή περιλαμβάνουν:
- Figma – ένα ισχυρό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο για UX όσο και για UI. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο που επιτρέπει την ομαδική συνεργασία σε πραγματικό χρόνο και διαθέτει δεκάδες δυνατότητες για σχεδιασμό, δοκιμή και πρωτότυπα σχέδια.
- Το Adobe XD είναι ιδανικό για σχεδιασμό και δημιουργία πρωτοτύπων και μπορεί εύκολα να επεκταθεί με άλλα εργαλεία της Adobe. Τα οφέλη περιλαμβάνουν ευκολία χρήσης, υψηλή απόδοση, σαφήνεια και συνεργασία σε πραγματικό χρόνο.
- Λαβύρινθος – Ένα προηγμένο εργαλείο δοκιμής εμπειρίας χρήστη που σας βοηθά να συλλέγετε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα σχετικά με τους χρήστες σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρειάζεστε γρήγορα σχόλια για να επικυρώσετε τα σχέδια που πρόκειται να υλοποιήσετε.
- Sketch – ένα εργαλείο σχεδιασμένο ειδικά για το λειτουργικό σύστημα MacOS. Επικεντρώνεται κυρίως σε διανυσματικά γραφικά, αλλά έχει δεκάδες άλλα χαρακτηριστικά. Μπορείτε επίσης εύκολα να το ενσωματώσετε με πλατφόρμες όπως το InVision, το Zeplin ή το Abstract.
- Webflow – ένα δημοφιλές εργαλείο για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων. Σας επιτρέπει να δημιουργείτε ανταποκρινόμενους και οπτικά ελκυστικούς ιστότοπους χωρίς να γράφετε κώδικα. Τα βασικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν έναν οπτικό επεξεργαστή με διαισθητική λειτουργικότητα μεταφοράς και απόθεσης, εργαλεία για τη δημιουργία ελκυστικών κινούμενων εικόνων και γρήγορη, ασφαλή φιλοξενία.
- InVision – ένα άλλο προηγμένο εργαλείο για πρωτότυπα και συνεργασία. Διαθέτει δεκάδες χαρακτηριστικά που σας επιτρέπουν να το χρησιμοποιήσετε καθ ‘όλη τη διαδικασία σχεδιασμού – από την αρχική ιδέα έως το τελικό προϊόν. Το InVision είναι απλό στη χρήση, εύκολο στην κατανόηση και προσαρμόσιμο για να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Σχεδιασμός UX vs UI: τι πρέπει να μάθετε;
Όταν αποφασίζετε αν θα εμβαθύνετε στο σχεδιασμό UX (User Experience) ή UI (User Interface), είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα ενδιαφέροντά σας και τη φύση κάθε πεδίου. Ενώ και οι δύο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού, επικεντρώνονται σε διαφορετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης των χρηστών.
Κατανόηση των ενδιαφερόντων σας
- Εστίαση εμπειρίας χρήστη (UX):
- Εάν βρίσκετε ικανοποίηση στην επίλυση προβλημάτων, στην έρευνα της συμπεριφοράς των χρηστών και στη δημιουργία απρόσκοπτων ροών εργασίας, ο σχεδιασμός UX μπορεί να είναι ο δρόμος για εσάς. Οι σχεδιαστές UX συχνά συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν έρευνα χρηστών, δοκιμές χρηστικότητας, wireframing και δημιουργία προσωπικοτήτων χρηστών. Δίνουν προτεραιότητα στην κατανόηση του ταξιδιού του χρήστη και στην ενίσχυση της συνολικής ικανοποίησης μέσω αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης.
- Εστίαση διεπαφής χρήστη (UI):
- Εάν σας αρέσει να εργάζεστε στην αισθητική, να δημιουργείτε οπτικά ελκυστικές διατάξεις και να κατανοείτε τις περιπλοκές των στοιχείων σχεδίασης όπως η τυπογραφία, το χρώμα και η απόσταση, ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις δεξιότητές σας. Οι σχεδιαστές UI επικεντρώνονται στο σχεδιασμό των διεπαφών, διασφαλίζοντας ότι δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστικές αλλά και διαισθητικές και λειτουργικές.
- Συνεργασία και επικοινωνία:
- Στον τομέα του σχεδιασμού UX, η συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους – όπως ερευνητές, διαχειριστές προϊόντων και προγραμματιστές – είναι ζωτικής σημασίας. Εάν ευδοκιμείτε σε ομαδικά περιβάλλοντα, απολαμβάνετε τη συλλογή σχολίων και σας αρέσει να μεταφράζετε δεδομένα χρηστών σε χρήσιμες πληροφορίες, μια καριέρα στο UX μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα. Οι σχεδιαστές UX συχνά λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των χρηστών και της τεχνικής ομάδας, καθιστώντας το ρόλο τους εξαιρετικά επικοινωνιακό και συνεργατικό.
- Από την άλλη, εάν αισθάνεστε πιο άνετα να παρουσιάζετε ιδέες μέσω οπτικής αφήγησης και σας αρέσει να επαναλαμβάνετε στοιχεία σχεδίασης με βάση τα σχόλια, ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη μπορεί να ταιριάζει καλύτερα. Οι σχεδιαστές περιβάλλοντος εργασίας χρήστη συνεργάζονται συχνά με επαγγελματίες UX για να διασφαλίσουν ότι οι οπτικές πτυχές ευθυγραμμίζονται με τη συνολική εμπειρία χρήστη. Εάν η οπτική επικοινωνία και η εργονομική χρηστικότητα σας αρέσουν, το πεδίο διεπαφής χρήστη σας γνέφει.
- Αναλυτική έναντι δημιουργικής νοοτροπίας:
- Ο σχεδιασμός UX απαιτεί ισχυρή αναλυτική νοοτροπία. Ένας σχεδιαστής UX πρέπει να συλλέγει, να ερμηνεύει και να εφαρμόζει δεδομένα για τη δημιουργία λύσεων με επίκεντρο τον χρήστη. Εάν σας ενδιαφέρει να διεξάγετε συνεντεύξεις χρηστών, να κατανοείτε τα αναλυτικά στοιχεία και να ερευνάτε τις τάσεις της αγοράς, θα υπερέχετε στο UX. Αυτό το πεδίο απαιτεί ένα επίπεδο ενσυναίσθησης για τους χρήστες και την ικανότητα πρόβλεψης των αναγκών τους, κάνοντας αναλυτική σκέψη
Σχεδιασμός UX και UI: Πώς συνεργάζονται;
Όταν αποφασίζετε αν θα εμβαθύνετε στο σχεδιασμό UX (User Experience) ή UI (User Interface), είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα ενδιαφέροντά σας και τη φύση κάθε πεδίου. Ενώ και οι δύο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού, επικεντρώνονται σε διαφορετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης των χρηστών.
1. Η διαδικασία συνεργασίας:
Ο σχεδιασμός UX και UI θεωρείται συχνά ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μια απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ σχεδιαστών UX και UI οδηγεί σε ένα συνεκτικό τελικό προϊόν. Ενώ οι σχεδιαστές UX διαμορφώνουν την κατεύθυνση του ταξιδιού του χρήστη με βάση την έρευνα και τα σχόλια, οι σχεδιαστές UI ζωντανεύουν αυτά τα ευρήματα μέσω οπτικών στοιχείων. Αυτή η αλληλεπίδραση δημιουργεί διεπαφές που όχι μόνο ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών, αλλά είναι επίσης ελκυστικές και ευχάριστες στην αλληλεπίδραση.
Για παράδειγμα, ένας σχεδιαστής UX μπορεί να εντοπίσει ένα σημείο πόνου στην πλοήγηση ενός ιστότοπου. Μπορεί να προτείνουν προσαρμογές στη διάταξη ή τη ροή με βάση την έρευνα χρηστών. Ο σχεδιαστής διεπαφής χρήστη, με τη σειρά του, λαμβάνει αυτές τις προτάσεις και τις υλοποιεί, δημιουργώντας οπτικά ελκυστικά κουμπιά και διατάξεις που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και ενισχύουν τη συνολική αλληλεπίδραση.
2. Βρόχοι ανατροφοδότησης:
Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού προϊόντος βασίζεται σημαντικά στους βρόχους ανατροφοδότησης μεταξύ σχεδιαστών UX και UI. Καθώς αναπτύσσεται η διεπαφή χρήστη, είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες UX να δοκιμάσουν τα σχέδια για να διασφαλίσουν ότι ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των χρηστών. Αυτή η επαναληπτική διαδικασία βοηθά στον εντοπισμό τομέων βελτίωσης τόσο στην εμπειρία χρήστη όσο και στο σχεδιασμό διεπαφής.
Δοκιμές χρηστών:
Η δοκιμή χρηστών είναι μια ζωτική πτυχή αυτού του βρόχου ανατροφοδότησης, όπου οι πραγματικοί χρήστες αλληλεπιδρούν με πρωτότυπα ή τελικά σχέδια. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτές τις συνεδρίες μπορούν να επισημάνουν ζητήματα που μπορεί να μην ήταν εμφανή κατά τη φάση σχεδιασμού. Οι σχεδιαστές UX αναλύουν αυτά τα σχόλια για να βελτιώσουν το ταξίδι του χρήστη, ενώ οι σχεδιαστές UI μπορούν να προσαρμόσουν τα γραφικά στοιχεία ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις προτιμήσεις των χρηστών.
3. Η σημασία της συνεπούς επωνυμίας:
Τόσο ο σχεδιασμός UX όσο και ο σχεδιασμός UI πρέπει να διατηρούν μια συνεπή ταυτότητα μάρκας σε όλο το προϊόν. Οι σχεδιαστές UX θα περιγράψουν τον τόνο και την προσέγγιση που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της μάρκας, ενώ οι σχεδιαστές UI εφαρμόζουν οπτικά στοιχεία – όπως συνδυασμούς χρωμάτων, τυπογραφία και εικονίδια – που αντηχούν με το ήθος της μάρκας. Αυτή η συνέργεια διασφαλίζει ότι οι χρήστες δεν έχουν μόνο μια λειτουργική και διαισθητική εμπειρία, αλλά και μια οπτικά συνεκτική.
4. Παραδείγματα UX και UI σε δράση:
Για να δείξουμε τις διαφορές και τη συνεργασία μεταξύ UX και UI, ας εξερευνήσουμε μερικά παραδείγματα:
Παράδειγμα 1: Ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου
- UX Aspect: Ένας σχεδιαστής UX διεξάγει έρευνα και συνειδητοποιεί ότι οι χρήστες αγωνίζονται να βρουν το καλάθι αγορών. Προτείνουν την προσθήκη ενός μόνιμου κουμπιού στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης για τη βελτίωση της πλοήγησης.
- Πτυχή διεπαφής χρήστη: Ο σχεδιαστής διεπαφής χρήστη λαμβάνει αυτήν τη διορατικότητα και σχεδιάζει ένα οπτικά ελκυστικό εικονίδιο καλαθιού, διασφαλίζοντας ότι ξεχωρίζει αλλά συμπληρώνει τον συνολικό οπτικό σχεδιασμό του ιστότοπου, ενισχύοντας έτσι τη χρηστικότητα.
Παράδειγμα 2: Εφαρμογή για κινητά
- UX Aspect: Ένας σχεδιαστής UX διεξάγει δοκιμές χρηστικότητας και ανακαλύπτει ότι οι χρήστες προτιμούν να σύρουν αντί να κάνουν κλικ για πλοήγηση στις οθόνες. Συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα και αρχίζουν να επανασχεδιάζουν τη ροή για να ικανοποιήσουν αυτήν την προτίμηση.
- UI Aspect: Ο σχεδιαστής UI, ενημερωμένος από αυτά τα ευρήματα, δημιουργεί μεγάλα, φιλικά προς το σάρωση κουμπιά με ελκυστικά κινούμενα σχέδια που βελτιώνουν την οπτική εμπειρία, διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργικότητα που προτείνει ο σχεδιαστής UX.
Επιλέγοντας το μονοπάτι σας
Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ σχεδιασμού UX και UI είναι ζωτικής σημασίας για όποιον θέλει να εισέλθει στον τομέα ή να συνεργαστεί με επαγγελματίες σχεδιασμού. Ενώ το UX επικεντρώνεται στο ταξίδι και τη συνολική ικανοποίηση του χρήστη, το UI μηδενίζει την αισθητική και τα διαδραστικά στοιχεία.
Εάν είστε αναλυτικοί και σας αρέσει να κατανοείτε τη συμπεριφορά και την έρευνα των χρηστών, μια καριέρα στο σχεδιασμό UX μπορεί να είναι ιδανική για εσάς. Αντίθετα, εάν διαθέτετε δημιουργικό ταλέντο και έχετε μάτι στον οπτικό σχεδιασμό, ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη μπορεί να είναι η κλήση σας.
Τελικά, τόσο οι σχεδιαστές UX όσο και UI συνεργάζονται για να δημιουργήσουν προϊόντα που όχι μόνο επιλύουν προβλήματα αλλά και ευχαριστούν τους χρήστες. Αναγνωρίζοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα και τους ρόλους που διαδραματίζει κάθε κλάδος, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερα προϊόντα που έχουν απήχηση στο κοινό τους και να επιτύχουν επιχειρηματική επιτυχία. Η κατανόηση αυτών των περιπλοκών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πιο ενημερωμένες επιλογές, είτε προσλαμβάνετε έναν σχεδιαστή είτε ξεκινάτε μια καριέρα στον δυναμικό κόσμο του ψηφιακού σχεδιασμού.
Τι είναι η χρηστικότητα;
Είναι ένα χαρακτηριστικό που περιγράφει πώς ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία για να επιτύχει τον στόχο του. Πολλοί άνθρωποι συχνά το συγχέουν με το σχεδιασμό UX επειδή εμπίπτει σε αυτήν την ομπρέλα. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Η διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών είναι ότι το UX είναι ένα πολύπλοκο σύνολο που επικεντρώνεται σε ολόκληρη την αλληλεπίδραση του χρήστη με το προϊόν. Η χρηστικότητα, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται μόνο στο εάν το προϊόν είναι εύκολο για ένα άτομο στη χρήση και αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.
Το επίπεδο χρηστικότητας ενός σχεδίου βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά του ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον όμιλο Nielsen Norman, αυτό το χαρακτηριστικό είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στο UX και το UI, αμέσως μετά τη χρηστικότητα. Επομένως, μην το πάρετε ελαφρά.
Τα βασικά στοιχεία της χρηστικότητας
Υπάρχουν πολλά κρίσιμα στοιχεία που καθορίζουν τη χρηστικότητα, όπως:
- Αποδοτικότητα – ένας σχεδιασμός που πληροί τις απαιτήσεις χρηστικότητας και επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν μεμονωμένες εργασίες εύκολα, γρήγορα και χωρίς εμπόδια.
- Δέσμευση – η χρηστικότητα παρακινεί τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη χρήση ενός ψηφιακού προϊόντος και να επιστρέφουν τακτικά σε αυτό.
- Ανοχή σφαλμάτων – η διεπαφή χρήστη πρέπει να είναι σαφής, ώστε ο χρήστης να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Αυτά μπορούν να παρατείνουν τη διαδικασία αγοράς ή χρήσης μιας εφαρμογής και να οδηγήσουν σε απογοήτευση.
- Απομνημόνευση – η χρηστικότητα καθιστά εύκολο και γρήγορο για ένα άτομο να μάθει πώς να χρησιμοποιεί ένα σύστημα, έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο, όταν επιστρέψουν, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν μια γρήγορη αγορά ή να χρησιμοποιήσουν ορισμένες από τις δυνατότητες.

Source: Unsplash.com
Μελλοντικές τάσεις στο σχεδιασμό UX / UI
Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες των χρηστών συνεχίζουν να διαμορφώνουν το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο του σχεδιασμού UX / UI. Η σύγκλιση της εμπειρίας χρήστη και του σχεδιασμού διεπαφής χρήστη γίνεται όλο και πιο εμφανής, με επιτυχημένα ψηφιακά προϊόντα που απαιτούν απρόσκοπτη ενσωμάτωση και των δύο κλάδων. Καθώς κοιτάζουμε μπροστά, αναδύονται αρκετές βασικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του ψηφιακού σχεδιασμού.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την εξατομίκευση στο σχεδιασμό. Οι διεπαφές γίνονται όλο και πιο προσαρμοστικές, προσαρμόζοντας αυτόματα στις ατομικές προτιμήσεις και συμπεριφορές των χρηστών. Αυτή η στροφή προς τον «έξυπνο» σχεδιασμό σημαίνει ότι οι διεπαφές θα γίνουν πιο διαισθητικές και προγνωστικές, προβλέποντας τις ανάγκες των χρηστών πριν προκύψουν.
Οι διεπαφές φωνής και χειρονομιών κερδίζουν εξέχουσα θέση, προχωρώντας πέρα από τις απλές αλληλεπιδράσεις που βασίζονται σε εντολές σε πιο φυσικές, συνομιλητικές εμπειρίες. Αυτή η εξέλιξη ωθεί τους σχεδιαστές να σκεφτούν πέρα από τις παραδοσιακές οπτικές διεπαφές και να εξετάσουν πολυτροπικά μοτίβα αλληλεπίδρασης που συνδυάζουν απρόσκοπτα τον έλεγχο αφής, φωνής και χειρονομιών.
Η προσβασιμότητα δεν είναι πλέον μια δεύτερη σκέψη, αλλά μια θεμελιώδης πτυχή του σχεδιασμού. Η βιομηχανία κινείται προς μια προσέγγιση «καθολικού σχεδιασμού», όπου τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας ενσωματώνονται στη βασική εμπειρία αντί να προστίθενται ως καταλύματα. Αυτή η μετατόπιση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αντίληψη ότι ο προσβάσιμος σχεδιασμός ωφελεί όλους τους χρήστες, όχι μόνο τα άτομα με αναπηρίες.
Οι εμπειρίες μεταξύ συσκευών γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, με τους χρήστες να αναμένουν συνεπείς αλλά βελτιστοποιημένες εμπειρίες σε επιτραπέζιους υπολογιστές, κινητά, tablet και αναδυόμενες πλατφόρμες. Αυτό απαιτεί μια πιο ρευστή προσέγγιση στο σχεδιασμό που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, διατηρώντας παράλληλα τη βασική λειτουργικότητα και τη συνέπεια της μάρκας.
Η άνοδος της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας ωθεί τα όρια του παραδοσιακού σχεδιασμού διεπαφής. Οι σχεδιαστές πρέπει τώρα να εξετάσουν τον χωρικό υπολογισμό και τις τρισδιάστατες διεπαφές, απαιτώντας νέες δεξιότητες και προσεγγίσεις για τη δημιουργία διαισθητικών εμπειριών χρήστη σε εικονικούς χώρους.
Πραγματικές μελέτες περιπτώσεων UX / UI
Συνεχίζοντας από τη συζήτηση σχετικά με το σχεδιασμό UX και UI, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς η θεωρία μεταφράζεται στην πράξη μέσω εφαρμογών πραγματικού κόσμου. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες εφάρμοσαν αποτελεσματικά τις αρχές UX και UI για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να αυξήσουν την ικανοποίηση των χρηστών. Ακολουθούν μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα:
Μελέτη περίπτωσης 1: Airbnb
🎯Πρόκληση:
Η Airbnb αντιμετώπισε προκλήσεις όσον αφορά την αφοσίωση των χρηστών και τα ποσοστά μετατροπής, ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία κράτησης. Πολλοί χρήστες εγκατέλειψαν τις κρατήσεις τους λόγω μιας περίπλοκης διεπαφής και συντριπτικών επιλογών.
💡Λύση:
Η εταιρεία διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα χρηστών, ενσωματώνοντας σχόλια από χρήστες σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποίησαν δοκιμές A / B για να πειραματιστούν με διαφορετικά σχέδια, εστιάζοντας στην απλοποίηση της διαδικασίας κράτησης. Αυτό περιελάμβανε τον εξορθολογισμό της ποσότητας των πληροφοριών που παρουσιάζονται σε κάθε βήμα και την επανεξέταση των οπτικών στοιχείων για τη δημιουργία μιας πιο ελκυστικής εμπειρίας.
🚀Έκβαση:
Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, η Airbnb σημείωσε σημαντική αύξηση στις μετατροπές. Η εμπειρία των χρηστών βελτιώθηκε, οδηγώντας σε αναφερόμενη μείωση κατά 30% της εγκατάλειψης κρατήσεων και σημαντική αύξηση των αξιολογήσεων ικανοποίησης των χρηστών.
Μελέτη περίπτωσης 2: Dropbox
🎯Πρόκληση:
Dropbox αρχικά αγωνίστηκε να μεταφέρει την πρόταση αξίας του σε πιθανούς χρήστες, οδηγώντας σε σύγχυση και υψηλό ποσοστό πτώσης κατά την εγγραφή.
💡Λύση:
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, Dropbox διεξήγαγε δοκιμές χρηστών για να κατανοήσει καλύτερα τις προσδοκίες των χρηστών και τα σημεία πόνου. Ανανέωσαν τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους, εισάγοντας διαδραστικά σεμινάρια που καθοδήγησαν τους νέους χρήστες στις δυνατότητες της πλατφόρμας. Ο οπτικός σχεδιασμός βελτιώθηκε επίσης για να γίνει πιο ελκυστικός οπτικά και ευκολότερος στην πλοήγηση.
🚀Έκβαση:
Αυτές οι βελτιώσεις οδήγησαν σε αξιοσημείωτη αύξηση 60% στις εγγραφές χρηστών και μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά απώλειας. Η επανασχεδιασμένη εμπειρία ενσωμάτωσης έλαβε θετικά σχόλια από τους χρήστες, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού της έρευνας UX με τις αρχές σχεδιασμού διεπαφής χρήστη.
Μελέτη περίπτωσης 3: Χαλαρότητα
🎯Πρόκληση:
Το Slack στόχευε να παρέχει μια απρόσκοπτη εμπειρία επικοινωνίας για τις ομάδες, αλλά αντιμετώπισε προκλήσεις σχετικά με τη χρηστικότητα και τη σαφήνεια, ειδικά για νέους χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την πλατφόρμα.
💡Λύση:
Η ομάδα στο Slack χρησιμοποίησε προσωπικότητες χρηστών και χαρτογράφηση ταξιδιού για να προσδιορίσει πώς διαφορετικοί τύποι χρηστών αλληλεπιδρούσαν με την πλατφόρμα. Βελτιστοποίησαν τη διεπαφή χρήστη ώστε να είναι πιο διαισθητική και εισήγαγαν χρήσιμες συμβουλές εργαλείων και οδηγούς σε όλη την εμπειρία χρήστη για να βοηθήσουν τους νέους χρήστες.
🚀Έκβαση:
Μετά από αυτές τις βελτιώσεις, το Slack ανέφερε δραματική αύξηση της αφοσίωσης των χρηστών και θετικά σχόλια σχετικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης. Τα ποσοστά διατήρησης χρηστών βελτιώθηκαν, υποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες συγχώνευσης UX και UI ήταν αποτελεσματικές στη δημιουργία ενός προϊόντος που οι χρήστες βρήκαν πολύτιμο και εύκολο στη χρήση.
Συμπέρασμα
Η εξέλιξη του σχεδιασμού UX / UI αντικατοπτρίζει μια θεμελιώδη στροφή προς πιο ανθρωποκεντρικές, χωρίς αποκλεισμούς και έξυπνες ψηφιακές εμπειρίες. Ενώ τα εργαλεία και οι τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται, η βασική αρχή παραμένει αμετάβλητη: ο επιτυχημένος σχεδιασμός πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες και τις εμπειρίες των χρηστών πάνω απ ‘όλα.
Το μέλλον του ψηφιακού σχεδιασμού δεν έγκειται μόνο στη δημιουργία όμορφων διεπαφών, αλλά και στη δημιουργία ουσιαστικών εμπειριών που ενσωματώνονται απρόσκοπτα στη ζωή των χρηστών, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους ή τις προτιμώμενες συσκευές.
Καθώς αυτές οι τάσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται, οι σχεδιαστές πρέπει να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και χρηστικότητας, διασφαλίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις χρησιμεύουν για να βελτιώσουν και όχι να περιπλέξουν την εμπειρία του χρήστη. Τα πιο επιτυχημένα σχέδια θα είναι εκείνα που αγκαλιάζουν αυτές τις εξελίξεις, παραμένοντας πιστά στις θεμελιώδεις αρχές του σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη.

Source: Depositphotos
Συχνές ερωτήσεις
Τι είναι ο σχεδιασμός UX και γιατί είναι σημαντικός;
- Βελτιωμένη ικανοποίηση χρήστη: Ένας καλά εκτελεσμένος σχεδιασμός UX διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να βρουν αυτό που χρειάζονται γρήγορα και εύκολα. Για παράδειγμα, σε ένα πλαίσιο ηλεκτρονικού εμπορίου, ο καλός σχεδιασμός UX δημιουργεί μια σαφή δομή ιστότοπου με καλά οργανωμένες κατηγορίες προϊόντων και μια απλή διαδικασία πληρωμής.
- Επίλυση προβλημάτων: Ο σχεδιασμός UX στοχεύει στον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων χρήστη, καθιστώντας τα προϊόντα πιο πρακτικά και φιλικά προς το χρήστη.
- Επιχειρηματική επιτυχία: Δημιουργώντας μια θετική εμπειρία χρήστη, ο σχεδιασμός UX μπορεί να πείσει τους χρήστες να παραμείνουν σε έναν ιστότοπο και να ολοκληρώσουν τις επιθυμητές ενέργειες (όπως η πραγματοποίηση μιας αγοράς), επηρεάζοντας άμεσα την επιχειρηματική επιτυχία.
- Προσβασιμότητα: Ο σχεδιασμός UX λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ευρύτερο δυνατό κοινό.
- Αποδοτικότητα: Ο καλός σχεδιασμός UX δίνει προτεραιότητα στη λειτουργικότητα, διευκολύνοντας τους χρήστες να ολοκληρώσουν εργασίες γρήγορα και με ελάχιστη απογοήτευση.
- Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, μια ανώτερη εμπειρία χρήστη μπορεί να ξεχωρίσει ένα προϊόν από τους ανταγωνιστές του.
- Σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας: Εντοπίζοντας και επιλύοντας προβλήματα χρηστών νωρίς στη διαδικασία ανάπτυξης, ο σχεδιασμός UX μπορεί να σώσει τις εταιρείες από δαπανηρούς επανασχεδιασμούς ή διορθώσεις μετά την κυκλοφορία.
Στην ουσία, ο σχεδιασμός UX είναι ζωτικής σημασίας επειδή επικεντρώνεται στη δημιουργία προϊόντων που όχι μόνο ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών αλλά και παρέχουν μια θετική, αποτελεσματική και ευχάριστη εμπειρία. Αυτή η προσέγγιση με επίκεντρο τον χρήστη οδηγεί σε αυξημένη ικανοποίηση των χρηστών, βελτιωμένη υιοθέτηση προϊόντων και, τελικά, καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Τι είναι το wireframing στο σχεδιασμό ux;
Το wireframing είναι ένα κρίσιμο πρώιμο βήμα στη διαδικασία σχεδιασμού UX. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός βασικού σκελετικού περιγράμματος της διάταξης και της λειτουργικότητας ενός ιστότοπου ή μιας εφαρμογής. Τα περιγράμματα επιφάνειας είναι συνήθως αναπαραστάσεις χαμηλής πιστότητας σε κλίμακα του γκρι που εστιάζουν στη δομή, την ιεραρχία και τα βασικά στοιχεία και όχι στον οπτικό σχεδιασμό ή το περιεχόμενο.
Η σημασία του wireframing:
- Βοηθά τους σχεδιαστές να απεικονίσουν τη βασική δομή μιας σελίδας ή μιας εφαρμογής πριν επενδύσουν χρόνο σε λεπτομερή σχέδια.
- Επιτρέπει γρήγορες επαναλήψεις και εύκολες τροποποιήσεις με βάση τα σχόλια των χρηστών.
- Διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ σχεδιαστών, προγραμματιστών και ενδιαφερομένων παρέχοντας μια σαφή, βασική αναπαράσταση του προϊόντος.
- Βοηθά στον εντοπισμό πιθανών ζητημάτων χρηστικότητας νωρίς στη διαδικασία σχεδιασμού.
Ποια είναι η διαφορά μισθού μεταξύ σχεδιαστών UX και UI;
Στην Ευρώπη, ο μέσος μισθός για τους σχεδιαστές UX είναι περίπου 45.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι σχεδιαστές UI κερδίζουν συνήθως περίπου 40.000 ευρώ ετησίως. Αυτό δείχνει μια μισθολογική διαφορά περίπου 5,000 €, με τους ρόλους UX να απαιτούν γενικά υψηλότερες αμοιβές λόγω του ευρύτερου πεδίου εφαρμογής τους, το οποίο περιλαμβάνει έρευνα χρηστών και στρατηγική εμπειρίας. Οι μισθοί μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την τοποθεσία, την εμπειρία και τον συγκεκριμένο κλάδο, με τις μεγάλες πόλεις να προσφέρουν συχνά υψηλότερη αποζημίωση από τις μικρότερες περιοχές
Είναι απαραίτητη η κωδικοποίηση για το σχεδιασμό UX / UI;
Αν και δεν είναι πάντα απαραίτητες, οι βασικές γνώσεις κωδικοποίησης (HTML, CSS) μπορεί να είναι επωφελείς, ειδικά για συνεργασία με προγραμματιστές και δημιουργία ακριβέστερων πρωτοτύπων.
Πώς επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη τη σχεδίαση UX και UI;
Το AI φέρνει επανάσταση στο σχεδιασμό UX / UI μέσω αυτοματοποιημένων δοκιμών, εξατομικευμένων εμπειριών χρήστη, προτάσεων προγνωστικού σχεδιασμού και πιο αποτελεσματικών εργαλείων δημιουργίας πρωτοτύπων.