
Η λέξη “recommerce” περιλαμβάνει επίσης την επισκευή, ανακαίνιση, ανακαίνιση ή ενοικίαση καταναλωτικών αγαθών. Εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Μεγάλοι παίκτες όπως η Amazon έχουν επίσης πηδήξει στο μεταχειρισμένο συγκρότημα, και αποδίδει – έκαναν δισεκατομμύρια σε πωλήσεις πέρυσι.
Σύμφωνα με μελέτη της Cross-Border Commerce Europe σε συνεργασία με τη FedEx Express και την Poste Italiane, το recommerce πρόκειται να απογειωθεί. Το 2022/23, η ευρωπαϊκή αγορά recommerce άξιζε 94 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα αντιπροσωπεύει το 12,3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου. Αναμένεται να φθάσει το 14% τα επόμενα τρία χρόνια.

Source: Cbcommerce.eu
Στο κοινό αρέσουν τα μεταχειρισμένα προϊόντα
Η έρευνα δείχνει ότι έως και το 85% των αγοραστών αγόρασαν ή πούλησαν μεταχειρισμένα αγαθά τον τελευταίο χρόνο, με το 27% να το κάνει για πρώτη φορά. Έως και το 75% των συναλλαγών επανεμπορίου ανήκουν σε κατηγορίες εκτός ένδυσης. Αυτά περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακά και αθλητικά είδη, βιβλία, εξοπλισμό εξωτερικού χώρου και αυτοκίνητα. Το 76% των αγοραστών πιστεύει ότι το στίγμα που συνδέεται με την αγορά μεταχειρισμένων έχει μειωθεί. Αντίθετα, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αγορά μεταχειρισμένων αγαθών αποτελεί πλέον σύμβολο κύρους.
Σε πρόσφατη έρευνα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώθηκε ότι τόσο περιβαλλοντικοί όσο και οικονομικοί λόγοι ευνοούν την αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων αγαθών. Περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές (55%) παραδέχτηκαν ότι αγόρασαν μεταχειρισμένα προϊόντα λόγω της χαμηλότερης τιμής. Μόνο το 8% ανέφερε τη βιωσιμότητα ως λόγο αγοράς.